Bedrijfstop ongeëmancipeerde wereld

Nieuws | de redactie
8 december 2006 | 72 % van de top honderd van het Nederlands bedrijfsleven kent niet één vrouw in de RvC. In totaal is maar 6.5 procent van commissarissen vrouw. Studenten International Business and Management Studies en CE van de HHS deden onderzoek naar diversiteit binnen de raden van commissarissen binnen het Nederlandse bedrijfsleven in vergelijking met Zweden. In Zweden is met 21 procent het aandeel aanzienlijk hoger. Hun rapport “De onbekende commissaris” wordt vandaag overhandigd aan SER-voorzitter Rinnooij Kan.


Het aantal vrouwelijke commissarissen is beduidend lager dan in Zweden en de vrouwen die in Nederlands in de commissariaten zitten, zijn vaak dan nog algemeen lid, geen voorzitter of vice-voorzitter. In Zweden zijn er vier vrouwelijke voorzitters. De meerderheid van de vrouwelijke commissarissen in ons land komt bovendien uit het buitenland.

De Haagse studenten interviewden de top honderd van het Nederlandse bedrijfsleven om de diversiteit in kaart te brengen. Zij deden daarnaast vergelijkend onderzoek met de situatie in Zweden. Dat het aantal vrouwelijke commissarissen beduidend lager is in Nederland blijkt aan een aantal factoren te liggen. Een van de conclusies is dat  er in Nederland een conservatieve instelling is ten aanzien van de deelname aan het arbeidsproces en de vrouwenemancipatie. Het anderhalfverdieners model is toonaangevend in ons land, zo blijkt. Het percentage Zweedse fulltime werkende vrouwen is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Veertig procent van de Zweedse vrouwen tegenover twintig procent in Nederland.

De zittende (mannelijke) commissarissen die zijn bevraagd, constateren een tekort aan geschikte Nederlandse vrouwelijke kandidaten met fulltime managementervaring, een bewezen track record en PR-waarde. De ondervraagde commissarissen wijten het gebrek aan vrouwen aan de top aan het Nederlandse zorgideaal, te weinig ambitie, loyaliteit aan de werkgever en afhankelijkheid van de partner bij (internationale) baanwisseling.

Ook blijkt de benoemingsprocedure in Nederland een obstakel. De selectie en benoemingscommissie bestaat in Nederland uit de leden van de raad van commissarissen. In Zweden zijn ze onafhankelijk en extern. Ook de benoemingstermijn is van invloed op de diversiteitsgraad. De herbenoeming is in Zweden per jaar en in Nederland eens in de vier jaar.

Aanbevelingen die in de “Onbekende commissaris” worden gedaan zijn gebaseerd op het “Zweedse model”: daar is meer doorstroom, zijn de procedures transparanter en is er invloed van buitenaf op de selectie en vrouwen in de rol van voorzitter. Directe aanbevelingen zijn onder meer: maak diversiteit meetbaar, beperk de benoemingstermijn, selecteer onder begeleiding van een professionele externe partij en introduceer vrouwelijke commissariskandidaten in netwerken.

De studenten deden dit onderzoek in opdracht van de stichting “Vrouwen in beeld”, die zich inzet voor meer diversiteit in organisaties

“De onbekende commissaris” is voor tien euro te bestellen bij Het Nationaal Register: website: www.nationaalregister.com , E-mail: info@nationaalregister.com


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK