Belarus onder druk uit Europa

Nieuws | de redactie
8 december 2006 | De situatie in Wit-Rusland wordt steeds ellendiger. Zo werden de verkiezingen gefraudeerd, demonstaties gewelddadig neergeslagen, studenten gevangengenomen, gemarteld en van de universiteit verwijderd. Journalisten en oppositieleiders verdwenen spoorloos. Dat blijkt op deze 50e dag van hongerstaking door de gevangen oppositieleider Alexander Kozulin. De Wit-Russische oppositieleider werd gearresteerd wegens het uiten van zijn democratisch recht, vrijheid van meningsuiting ten tijde van de massale demonstraties op het Oktoberplein in Minsk. Lees het interview van ScienceGuide met zijn echtgenote Irina  hier. Kozulin is in hongerstaking omdat hij aanwijzing heeft dat hij, toen hij wel at, langzaam vergiftigd werd. Zijn advocaat mag hem niet zien.

Hij heeft 40 kilo verloren.
Vrije pers en mensenrechten worden in de dictatuur steeds verder ingeperkt. Per 1 januari 2007 verdwijnt CNN van de Wit-Russische televisie en de Europese Raad besluit deze maand de bevoorrechte handelspositie met de Europese Unie van Wit-Rusland te ontnemen omdat aan principes van democratie en mensenrechten niet wordt voldaan.

De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Wit-Rusland betreffen 211 miljoen euro per jaar. Mission to Minsk benadrukt de tegenstrijdige situatie waarin handelsbetrekkingen maatschappelijke acceptatie genieten, terwijl de mensenrechten in Wit-Rusland massaal geschonden worden. Zo werden de verkiezingen gefraudeerd, demonstaties agressief neergeslagen, studenten gevangengenomen, gemarteld en van de universiteit verwijderd. Journalisten en oppositieleiders verdwenen spoorloos

Samen met politieke jongerenorganisaties en leden van de Tweede Kamer en het Europees Parlement roept Mission To Minsk Nederlandse en Wit-Russische zakenlieden op om zaken, democratie en mensenrechten aan dezelfde tafel met dezelfde mensen te bespreken. Ze doen dit bij de netwerkborrel van de jaarlijkse Wit-Russische handelsdelegatie die vandaag in Amsterdam met Nederlandse zakenlieden plaats vindt.

Deze oproep wordt ondersteund door:

Jeanine Hennis-Plasschaert Lid van het Europees Parlement, VVD
Hans van Baalen, Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, VVD
Camiel Eurlings, Lid van het Europees Parlement, CDA
Henk-Jan Ormel, Lid van het Tweede Kamer der Staten-Generaal, CDA
Jan-Marinus Wiersma, Lid van het Europees Parlement, PVDA
Bert Koenders, Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, PVDA«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK