Gouden tips voor promovendibegeleiding

Nieuws | de redactie
19 december 2006 | Hoe kunnen we jong talent stimuleren en behouden? Het VSNU-café liet zien hoe complex –en niet altijd geslaagd- de aanpak op dit terrein in het wo is. Het begeleiden van promovendi is een lastige taak, en zowel voor promotoren als promovendi niet altijd bevredigend. Drie Nederlandse en Zuid-Afrikaanse hoogleraren hebben een werkboek geschreven om promotoren de helpende hand te bieden, want hoewel het opleiden van jonge onderzoekers van vitaal belang is, is de didactiek ervan nog niet ten volle ontwikkeld. Co- auteur prof. Ton Dietz (UvA) geeft ScienceGuide alvast drie gouden tips voor de begeleiding van promovendi:


“1) Zorg voor een helder en goed doordacht onderzoeksontwerp en een gefocuste vraagstelling die tot een uitvoerbaar onderzoek leidt binnen de tijd die er voor staat
2) Zorg voor een team begeleiders en heldere afspraken over verantwoordelijkheden, rechten en plichten en zorg voor een goed time management in die relaties
3) Zorg voor een goed contact met je omgeving van ‘heroes’ en ‘peers’ in je onderzoeksdomein, binnen maar vooral ook buiten je eigen instelling en geef voldoende tijd aan het onderhouden van dat netwerk”.

A .J. (Ton) Dietz, Jonathan D. Jansen & Ahmed A. Wadee, Effective PhD Supervision and Mentorship.
A workbook based on experiences from South Africa and the Netherlands , Rozenberg 2006.

U kunt het boek hier bestellen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK