Het profiel van de jonge onderzoeker

Nieuws | de redactie
7 december 2006 | Voorafgaande aan het VSNU-café van 12 december over de jonge onderzoeker gooide het Kamerlid Cisca Joldersma (CDA) alvast een steen in de vijver:

“Met het schrijven van artikelen kom je er niet meer. Je moet ook fondsen kunnen binnenhalen, een onderzoeksgroep kunnen leiden, naam en faam kunnen verwerven. Dat alles vergt meer dan het schrijven van artikelen, het vraagt ook om academisch leiderschap”.


Dr Joldersma vindt daarom dat we vooral moeten nadenken over de vraag hoe we excellente onderzoekers weten te vormen. Dat vindt zij wezenlijker dan het streven naar meer promovendi.

“De VSNU wil graag 500 promovendi per jaar meer gaan opleiden, maar ik betwijfel of dat helpt. Het probleem is niet dat we onvoldoende jonge onderzoekers hebben, maar dat die jonge onderzoekers te weinig vaardigheden hebben. Je komt er niet meer alleen met het schrijven van een proefschrift. Daarom heb ik ook mijn twijfels bij maatregelen als promotievouchers. Je krijgt dan wel een grotere pool van onderzoekers, maar omdat die eenzijdig zijn opgeleid, weet je eigenlijk niet of ze geschikt zijn voor een academische carrière”.

Cisca Joldersma is een van de sprekers op het VSNU- Café van 12 december. Andere sprekers zijn Bart Kienhuis (docent Universiteit Leiden en ondernemer in de wetenschap), Cisca Joldersma en Renée van Os (secretaris PNN en promovenda Communicatiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen). De bijeenkomst wordt voorgezeten door de nieuwe rector-magnificus van de VU, Lex Bouter.

Plaats: Café Brasserie Dudok, Hofweg, Den Haag

Tijd: 17.00-19.30 uur

Klik hier voor meer informatie en aanmelding


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK