Kerstgeur in het geding

Nieuws | de redactie
13 december 2006 | Het gaat niet goed met de winning van wierook. De wierookbomen in de Hoorn van Afrika  worden zo intensief afgetapt dat de productie van de geurige hars op langere termijn in gevaar komt. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en hun collega’s uit Eritrea constateren dat in een artikel in de Journal of Applied Ecology. Zij tonen aan dat in de meeste onderzochte gebieden, in Ethiopië en Eritrea, onvoldoende verjonging optreedt omdat de bomen niet voldoende zaden van goede kwaliteit kunnen produceren.


Wierook is de aromatische hars die wordt afgetapt van de Boswellia boom. Deze komt onder andere voor in de Hoorn van Afrika (o.a. Eritrea, Ethiopië, Somalië). Wierook wordt niet alleen gebrand in het Westen, bijvoorbeeld in de katholieke kerken, maar ook veel in de oosters-orthodoxe kerken. Wierook wordt tevens veel gebruikt in de parfumindustrie. In de regio van herkomst wordt de hars volop gebruikt bij dagelijkse koffieceremonies.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK