Ladage en Ligtvoet weg bij Fontys

Nieuws | de redactie
13 december 2006 | De Fontys Graduate School (FGS) werd bijna vijf jaar geleden in de steigers gezet als een virtueel instituut waarbinnen diverse hogescholen van Fontys als vervolg op hun bacheloropleidingen masteropleidingen kunnen aanbieden. De oprichters ervan gaan nu andere dingen doen en vertellen over de ontwikkeling die zij in gang hebben gezet. Cees Ladage was de manager van de FGS en richtte zich vooral op beleidsontwikkeling, de lectoren en de promovendi. Johan Ligtvoet heeft zich als senior medewerker vooral beziggehouden met de werkvloer en de masteropleidingen.Het pioniers- en guerrillawerk is over

Ladage: ‘We zijn alletwee door de Raad van Bestuur gevraagd voor dit werk en wonderwel hebben we al die tijd prima kunnen samenwerken.’ Wonderwel, want wie beide personen kent, weet dat we het hebben over twee uitgesproken persoonlijkheden met eigenzinnige karakteristieken. Ligtvoet: ‘Het klikte tussen ons, we zaten op dezelfde basisgolflengte.’ Ladage: ‘We vullen elkaar goed aan.’ Ligtvoet weer: ‘We respecteren en vertrouwen elkaar.’ Het duo meent ook eensgezind dat het moment van vertrek op het juiste moment komt. De FGS heeft een plek gekregen binnen Fontys en is daarmee in een andere fase beland. ‘Het pioniers- en guerrillawerk is over, er zijn nu diplomaten nodig’, aldus de twee.

En wie worden dan die diplomaten, wie volgt hen op? Ladage: ‘Er wordt in elk geval een dean benoemd waarmee we een zwaargewicht binnenhalen. Er zijn met die persoon al een aantal gesprekken gevoerd en ik hoop morgen op mijn afscheid aan te kunnen kondigen wie het geworden is.’ Daarnaast is Wim Jochems al benoemd als adviseur met betrekking tot onderzoeksbeleid, begeleiding promovendi en de masteropleidingen.

Eén stelsel

De eensgezindheid van het vertrekkend duo wordt ook zichtbaar in hun opvattingen over het binaire hoger onderwijsstelsel waarmee Nederland ten opzichte van de rest van de Westerse wereld uit de toon valt. Ligtvoet: ‘Nederlandse universiteitsbestuurders doen vreselijk spastisch over dat stelsel. Zij vinden dat het moet blijven zoals het is, maar daar is de internationale transparantie totaal niet mee gediend. Want wie om zich heen kijkt ziet dat de wereld om ons heen toch wat anders in elkaar zit. Daar sluiten ze hun ogen voor. Waarom? Ze zijn bang voor de innovatieve kracht van het hbo.’ Ladage: ‘Het hbo heeft ambities en een geweldige groeipotentie. Dat zie je bij Fontys ondere andere in de Graduate School. Die ontwikkeling gaat door, we kunnen en willen niet meer terug. En je zult zien: over tien jaar bestaat dat binaire stelsel in Nederland niet meer. Alleen al de Europese context zal dwingend leiden tot één stelsel van hoger onderwijs. Mind my words!’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK