Lectoraat actief in luchtvaart
De Microflown-sensor is een akoestische sensor die als enige in de wereld niet de geluidsdruk, maar de luchtdeeltjessnelheid (de andere grootheid in de akoestiek) kan meten. Microflown-sensoren zijn niet gevoelig voor achtergrondlawaai en vinden wereldwijd gretig aftrek, met name in de automotive-industrie. Met de financiering van het NIVR komt de afzetmarkt van de luchtvaartindustrie meer in beeld.
Naast het terugdringen van verkeerslawaai van auto’s, treinen en vliegtuigen, omvat het tweejarig R & D programma onder meer onderzoek naar het terugdringen van voertuig-interieurlawaai. Als ontwikkelaar van de enige goed werkende real time akoestische camera is het lectoraat een ’true innovator’ voor bedrijven als BMW, Daimler-Chrysler, MAZDA en Peugeot. De camera is reeds meerdere malen verkocht aan bijvoorbeeld automobielfabrikanten in China, Japan en Zuid-Korea.
Met de Microflown- sensor kan het Nederlandse bedrijven ondersteunen om op basis van akoestische metingen hun prestaties te verbeteren. Voor een machinebouwer uit de Randstad ontwikkelde het lectoraat bijvoorbeeld een lektestmethode in de micronrange, om autovelgen op voldoende gasdichtheid te testen zonder dat er nog Helium als tracergas gebruikt hoeft te worden. Microflown-sensoren horen namelijk niet alleen de lekjes, ze kunnen ze ook aanwijzen. Voor een Brabants bedrijf werd een meetmethode geïmplementeerd waar, in een productieomgeving met relatief veel achtergrondlawaai, geassembleerde producten akoestisch getest worden. Dit is mogelijk omdat deze sensoren niet gevoelig zijn voor achtergrondlawaai.
Meest Gelezen
