Lectoraat actief in luchtvaart

Nieuws | de redactie
20 december 2006 | Het Lectoraat Vehicle Acoustics van de HAN krijgt financiering door het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) voor een breed R & D programma van twee jaar. Lector Hans-Elias de Bree, die de Microflown-sensor uitvond, kan zijn vinding nu geschikt maken voor toepassingen in de luchtvaartindustrie.

De Microflown-sensor is een akoestische sensor die als enige in de wereld niet de geluidsdruk, maar de luchtdeeltjessnelheid (de andere grootheid in de akoestiek) kan meten.  Microflown-sensoren zijn niet gevoelig voor achtergrondlawaai en vinden wereldwijd gretig aftrek, met name in de automotive-industrie. Met de financiering van het NIVR komt de afzetmarkt van de luchtvaartindustrie meer in beeld.

Naast het terugdringen van verkeerslawaai van auto’s, treinen en vliegtuigen, omvat het tweejarig R & D programma onder meer onderzoek naar het terugdringen van voertuig-interieurlawaai. Als ontwikkelaar van de enige goed werkende real time akoestische camera is het lectoraat een ‘true innovator’ voor bedrijven als BMW, Daimler-Chrysler, MAZDA en Peugeot. De camera is reeds meerdere malen verkocht aan bijvoorbeeld automobielfabrikanten in China, Japan en Zuid-Korea.

Met de Microflown- sensor kan het Nederlandse bedrijven ondersteunen om op basis van  akoestische metingen hun prestaties te verbeteren. Voor een machinebouwer uit de Randstad ontwikkelde het lectoraat bijvoorbeeld een lektestmethode in de micronrange, om autovelgen op voldoende gasdichtheid te testen zonder dat er nog Helium als tracergas gebruikt hoeft te worden. Microflown-sensoren horen namelijk niet alleen de lekjes, ze kunnen ze ook aanwijzen. Voor een Brabants bedrijf werd een meetmethode geïmplementeerd waar, in een productieomgeving met relatief veel achtergrondlawaai, geassembleerde producten akoestisch getest worden. Dit is mogelijk omdat  deze sensoren niet gevoelig zijn voor achtergrondlawaai.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK