RUG-student bedreigd met uitzetting

Nieuws | de redactie
11 december 2006 |

Awni Hasso, vierdejaars student Technische Bedrijfskunde aan de RUG, is opgepakt om te worden uitgezet. Hij verblijft ruim negen jaar in ons land. Zijn vader heeft bij de asielaanvraag een valse naam voor zijn zoon opgegeven.  De student Awni Hasso is namelijk geboren als Enver Kaplan. Volgens opleidingsdirecteur Balsters is Awni een “ijverige student” en is het “kapitaalvernietiging als de heer Hasso zou worden gedwongen om zijn studie in dit stadium te staken”.


Zijn studiegenoten en vrienden hebben de krachten gebundeld en voeren via internet een actie zodat Awni in ieder geval zijn studie kan afronden. Awni Hasso is in het Koerdische deel van Turkije geboren en heeft daar tot zijn kleutertijd gewoond. Begin 1990 heeft het gezin in Duitsland asiel aangevraagd. Toen in 1997 het bericht kwam dat de asielaanvraag niet ingewilligd werd, is een deel van het gezin naar Nederland vertrokken. In Nederland is vervolgens weer asiel aangevraagd. Op dat moment heeft Awni’s vader een cruciale fout gemaakt. Er is bij aankomst in Nederland een andere naam en gegevens opgegeven om de kans op een verblijfsvergunning te vergroten. Vier jaar geleden is hij uitgeprocedeerd en kreeg in 2004 een ongewenstverklaring. De rest van zijn familie heeft wel een verblijfsstatus gekregen.

Awni staat bij zijn studiecollega’s en opleiding bekend als “een uitstekende student, met een hoog gemiddeld cijfer. Hiernaast heeft hij een actief studentenleven en meerdere commissies geleid. Hij zit in het bestuur van zijn studievereniging en wordt hij gekenmerkt als een zeer sociaal persoon. Awni spreekt vloeiend Nederlands, heeft zich de Nederlandse cultuur eigen gemaakt en leeft een Nederlands leven. Hij is een geweldig bestuurslid; iemand die de vereniging op sleeptouw kan nemen. In de functie van commissaris intern werkt hij als inspiratiebron en aanstuurder van de actieve leden. Zijn vermogen om de eerstejaars meteen bij de vereniging te betrekken is bewonderenswaardig.” Hij zou binnen enkele maanden de bachelorgraad halen.

In een brief uit de cel, door vrienden op Hyves geplaatst, schrijft hij dat hij door een undercoveragent uit de rij voor het stempelloket van de vreemdelingendienst is geplukt en in handboeien werd geslagen. Hem hangt uitzetting boven het hoofd omdat hij een zogeheten ongewenste vreemdeling (OVR) is. Die OVR kreeg hij door een veroordeling tot een taakstraf vanwege betrokkenheid bij een vechtpartij.
In zijn brief schrijft Hasso dat hij buiten zijn schuld betrokken raakte bij de geweldpleging, maar hij steekt ook de hand in eigen boezem: “Ja, ik weet het ik, heb mijn eigen glazen ingegooid.”
De eerste dagen na zijn aanhouding zat hij in een politiecel in Leeuwarden. Hij schrijft dat hij daar zat in een betonnen cel zonder ramen. Hij schrijft bovendien dat hij overwoog zichzelf iets aan te doen. Voorts beroept Hasso zich op een afspraak met de IND dat hij niet dwangmatig zou worden uitgezet en zijn diploma’s zou krijgen zolang hij mee zou werken.

Het moeten verlaten van Nederland is onvermijdelijk voor Awni, zo erkennen zijn studievreinden, maar zij willen wel dat hij de kans krijgt tot het afmaken van zijn studie en dat de ongewenstverklaring wordt opgeheven. Vandaar hun actie op hyves: www.diplomavoorawni.hyves.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK