Scholieren met frisdrankblikje de ruimte in

Nieuws | de redactie
18 december 2006 | Een frisdrankblikje, een opgevouwen parachute en elektronica. Dat zijn de ingrediënten voor de CanSat-competitie die donderdag 21 december 2006 van start gaat aan de TU Delft. Vijf teams van middelbare scholieren binden de strijd aan om na lancering van hun ‘CanSat’ als beste uit de tests te komen. Het winnende team maakt een rondvlucht boven Nederland in de Cessna Citation II002E.


De zelfgebouwde CanSats worden in mei 2007 gelanceerd naar een hoogte van één kilometer. Aan boord van de CanSats zijn twee experimenten: een met atmosfeermetingen die voor alle teams gelijk is en een eigen experiment. Het is de taak van de teams om de CanSat te ontwikkelen van idee tot product. Zij krijgen daarbij hulp van de opleidingen Elektrotechniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

Donderdag 21 december staan de eerste workshops en presentaties op het programma over ruimtevaart, satellieten, lanceerraketten en over het verloop van de competitie. Voor ‘thuis’ krijgen de teams een ‘CanSat-kit’ mee met de benodigde materialen en een lespakket. Want er komt veel kijken bij het bouwen van een satelliet: niet alleen de techniek van voorontwerp, detailontwerp, bouwen en testen. De teams leren ook samenwerken, logistiek denken, analyseren en presenteren. Dat is ook waarop de teams beoordeeld worden.

De CanSat-competitie is overgewaaid uit de Verenigde Staten en dit jaar voor het eerst in Nederland. De deelnemende scholen zijn dit jaar Coornhert Gymnasium in Gouda, IJssel College in Capelle aan de IJssel, Stanislas College in Delft, Visser ’t Hooft in Leiden/Leiderdorp en De Populier in Den Haag. Het is de bedoeling om de deelname elk jaar te verbreden. Naar meer middelbare scholen, naar het hoger onderwijs, en internationaal.

CanSat is een samenwerkingsverband van de TU Delft met ISIS – Innovative Solutions in Space B.V. Delft, WO-Sprint, De Nederlandse Amateur Vereniging voor Raket Onderzoek en Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE).

Meer informatie: www.cansat.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK