Stapelen in wetenschapsloopbaan ter discussie

Nieuws | de redactie
12 december 2006 | Helen de Hoop, voorzitter van de wetenschappersvakbond VAWO, is niet content met het manifest dat op het VSNU-café wordt bekend gemaakt: “Het gebeurt nu al zeer regelmatig dat fantastische wetenschappers het verzoek krijgen om toch alsjeblieft even 6 maanden wat anders te gaan doen, zodat universiteiten ze daarna weer netjes volgens de CAO zes jaar lang op tijdelijke contracten in dienst kunnen houden. Universiteiten vertikken het om die onderzoekers een aanstelling voor onbepaalde tijd te geven, al zijn ze nog zo succesvol.”


De universiteiten willen het stapelen van tijdelijke contracten tegengaan, maar volgens de VAWO beperkt dit de weinige mogelijkheden die de onderzoekers hebben binnen hun loopbaan als wetenschapper, zo zegt men op Voxlog. “Natuurlijk zijn we blij met elk initiatief om het perspectief en de positie van wetenschappers in Nederland te verbeteren. Maar de wens die uit het manifest spreekt, botst gewoon met de suggesties die worden gedaan om zo’n beter perspectief te bereiken. Men pleit namelijk voor meer tijdelijke posities én minder mogelijkheden voor een (vervolg)loopbaan in het onderzoek. Dat is ook niet in het belang van de wetenschap.”

Haar bond was het om die reden ook niet eens met de CAO voor universiteiten, waarin de periode dat tijdelijk wp uit dienst moest om vervolgens in aanmerking te komen voor een nieuw contract werd opgerekt van drie naar zes maanden. “De intentie was dat universiteiten sneller over zouden gaan op vaste aanstellingen, de praktijk is dat het tijdelijke wetenschappelijk personeel nu extra is gedupeerd, omdat ze in plaats van drie maanden, zes maanden moeten overbruggen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK