Van der Heiden: ‘Gaat het nog mis?’

Nieuws | de redactie
22 december 2006 | Een week of zes wil hij ervoor uittrekken, Hare Majesteits nieuwe informateur, en dan moet er een nieuw kabinet zijn. Al jaren wordt zijn naam genoemd bij ieder kabinet met het CDA, maar nu vervult hij dan eindelijk een functie: Herman Wijffels. Een bruggenbouwer en een wat linksige CDA’er, zo wordt hij omschreven. Beide kwaliteiten zal hij hard nodig hebben om zijn klus te klaren.

Want, zoals zijn voorganger Hoekstra zo fijntjes opmerkte, een gelopen race is het niet, een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Mijn intuïtie zegt mij dat het nog wel mis zal gaan. Gelukkig is er altijd nog de ratio om deze stelling te onderschrijven. De peilingen geven alweer een totaal ander beeld te zien dan de verkiezingsuitslag: de SP groeit alsmaar verder, evenals Wilders, en CDA en PvdA zitten in een vrije val. Geen lekker vooruitzicht voor de PvdA dus, om zonder de SP in een kabinet te stappen. Al kan het natuurlijk ook de andere kant op werken. Bij afnemende steun in de peilingen kan het ook wel eens aantrekkelijk zijn om zo lang mogelijk te genieten van de zetels die je nu nog wél hebt. Een duivels dilemma: wil je nú gedecimeerd worden, of over een paar jaar?

En die Rouvoet, wat gaat hij allemaal eisen als prijs voor regeringsdeelname? Aan zijn achterban is het niet te verkopen dat de ChristenUnie medeverantwoordelijk wordt voor goddeloze praktijken als abortus, euthanasie en homohuwelijk. Daar zal dus aan getornd gaan worden – de vraag is alleen maar hoeveel. In Balkenende en consorten zal hij hiervoor een medestander weten, maar de PvdA kan natuurlijk nooit akkoord gaan met zelfs maar een gedeeltelijke uitverkoop van zulke progressieve verworvenheden.

Maar ook het CDA zal moeten slikken. ChristenUnie en PvdA kunnen elkaar op veel vlakken gemakkelijk vinden, en dan met name in de veroordeling van het in hun ogen asociale beleid van de kabinetten-Balkenende 1 tot en met 3. Het is maar zeer de vraag of de christen-democraten dat naar eigen zeggen zegenrijke werk substantieel willen bijstellen – en al helemaal of Balkenende daar dan weer het gezicht van kan zijn. Misschien zit er dus wel meer in voor Wijffels dan alleen maar een informatieopdracht.

Daags na de verkiezingen schreef ik al dat een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie de meest waarschijnlijke optie was. Maar of het er echt van komt? Ik hou zo mijn twijfels.

Peter van der Heiden, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de RU.
U vindt zijn formatie-column op Voxlog hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK