Wiskunde en privacy

Nieuws | de redactie
19 december 2006 | De Amsterdamse wiskundige Ronald Cramer is door NWO een Vici-subsidie toegekend voor zijn onderzoek naar de wiskundige fundamenten van privacy beschermende berekeningen, ofwel 'secure computation'. Cramer is hoofd van de onderzoeksgroep Cryptology and Information Security op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam en is daarnaast als hoogleraar verbonden aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden en lid van De Jonge Akademie van de KNAW.


Als mensen of organisaties elkaar niet vertrouwen maar toch moeten samenwerken, is het handig om een neutrale derde partij te hebben die wederzijds vertrouwelijke gegevens kan verwerken, terwijl de inhoud toch geheim blijft. “Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van passagierslijsten en lijsten met personen die van terrorisme verdacht worden, op zo’n manier dat alleen de matches naar voren komen, terwijl de privacy van andere passagiers gewaarborgd blijft,” aldus Cramer. “Een probleem is echter, dat zo’n neutrale partij vaak niet voorhanden is.”

Standaard beveiligingsmethoden uit de cryptografie – zoals encryptie of digitale handtekeningen – helpen in zulke gevallen niet maar secure computation technieken wel. Ronald Cramer ontdekte veelbelovende verbanden tussen algebra, meetkunde en cryptografie, die kunnen leiden tot fundamentele, efficiëntere oplossingen voor secure computation problemen. Mogelijke toepassingen van dit onderzoeksgebied zijn veilig elektronisch stemmen, anoniem elektronisch geld, elektronische veilingen en privacy beschermende dataverwerking. De Vici-subsidie bedraagt 1.250.000 euro en is bedoeld om onderzoeksgroepen van excellente senior onderzoekers te versterken.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK