Agressief gedrag bij dieren kan veel minder

Nieuws | de redactie
31 januari 2007 | Een uitgekiend fokprogramma maakt het mogelijk agressief gedrag bij dieren, zoals kannibalisme bij legkippen, fors terug te dringen en het groepsgedrag van dieren te verbeteren. Dat bevordert hun welzijn en gezondheid en vermindert voortijdige sterfte aanzienlijk. Proefnemingen door dierwetenschappers van Wageningen Universiteit tonen aan dat dit op den duur, op basis van erfelijke verschillen in sociaal gedrag van dieren, realiseerbaar is.


Tot nu toe is het fokken van landbouwhuisdieren vooral gericht op het verbeteren van de kenmerken van het individuele dier en wordt gedacht dat het sociale gedrag van dieren met fokmethoden nauwelijks valt te beïnvloeden. De Wageningse dierwetenschappers hebben nu vastgesteld dat de genetische variatie in eigenschappen, inclusief erfelijke aanleg voor sociaal gedrag, veel groter is dan aanvankelijk gedacht.

Dat betekent dat de mogelijkheden om te fokken navenant groter zijn en ook op het wenselijke groepsgedrag van dieren kan worden gefokt. Dat heeft grote voordelen voor landbouwhuisdieren en hun fokkers, in de zin van welzijn, gezondheid en productiviteit van de dieren. Proefnemingen in samenwerking met Hendrix Poultry Breeders, onderdeel van Hendrix Genetics uit Boxmeer, laten zien dat al in één generatie sterfte door kannibalisme substantieel is afgenomen. Naast de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen Universiteit zijn ook de leerstoelgroep Erfelijkheidsleer van Wageningen Universiteit en het department of Animal Science van Purdue University (VS) bij het onderzoek betrokken.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK