Christen-coaches leiden toppers op

Nieuws | de redactie
12 januari 2007 | De CHE in Ede gaat nadrukkelijk aan christelijke elitevorming doen. Met steun van gelovige toppers in de samenleving als Shell-chef Rein Willems worden getalenteerde jongeren opgeleid en gecoached voor sleutelposities in de samenleving. Voorzitter Kees Boele zei hierover in zijn nieuwjaarsrede: “We gaan jaarlijks, op onze kosten, tien tot twintig getalenteerde studenten klaarstomen voor een sleutelpositie bij de overheid, in zorg en welzijn, het onderwijs of in het bedrijfsleven. Er is een grote behoefte aan overtuigde christenen op sleutelposities, die beslissingen kunnen beïnvloeden. Je zit echter niet zomaar op zo'n positie.

Daarom willen wij vanaf dit jaar topstudenten van de CHE nu al de mogelijkheid bieden om naar zo’n functie toe te groeien. De studenten worden hiervoor geselecteerd door ervaren managers die zo’n positie bekleden. Een heel netwerk van dat soort christen-coaches staat klaar om zich aan de CHE te verbinden.”

Daarbij legde Boele nadruk op een sterker non-conformisme van het christelijk hoger onderwijs, ook ten opzichte van de algemene trends tot verzakelijking binnen het HO. “Enige ascese en soberheid, enig vreemdelingschap, ook liturgisch in onze vieringen. Aan de christen moet en mag een haartje scheef zitten. We moeten vooral aantrekkelijk zijn voor de Bruidegom. De kerk, ook wij, werken, zeker nu, fragmentarisch in op de wereld. Het was vaak meer bloeden dan bloeien. Meer presentie, minder pretentie.
De CHE, haar medewerkers, haar kennis, moet zich verspreiden en verbinding zoeken, als zout der aarde, in netwerken, nationaal en internationaal. Minister van der Hoeven noemde bij ons jubileum twee risico’s voor de CHE: gettovorming en verwatering. Zelfs een trendwatcher als Adjiedj Bakas zei onlangs dat de vage vrijzinnigheid geen toekomst heeft. Christelijke scholen, aldus Bakas, moeten ervoor zorgen dat hun niet hetzelfde overkomt als de kerken. “Die staan leeg, terwijl de mensen op internet hun religieuze behoeften bevredigen”. Christelijke scholen moeten anno 2007 des te duidelijker hun identiteit neerzetten, en niet ‘semiopenbaar’. “
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK