De urgentie van Linnaeus

Nieuws | de redactie
26 januari 2007 | Ter gelegenheid van de driehonderdste geboortedag van Carolus Linnaeus organiseert de KNAW, in samenwerking met de Zweedse Ambassade en de Linnean Society of London, een internationaal symposium over verleden, heden, en toekomst van onderzoek aan de biodiversiteit op onze planeet. In zijn tijd heeft Linnaeus als geen ander het belang van de soortenrijkdom van planten, schimmels en dieren onder de aandacht gebracht van studenten, onderzoekers, politici en regerende vorsten. Anno 2007 heeft het onderzoek aan biodiversiteit hernieuwde urgentie door het belang ervan voor duurzame ontwikkeling, gezondheidszorg, natuur- en milieubeleid, en klimaat.

Mede dankzij revolutionaire ontwikkelingen in de moleculaire biologie (genomics), informatietechnologie en de evolutiebiologie kan de taak die Linnaeus ter hand nam in de achttiende eeuw in nog grotere breedte maar ook met veel meer diepgang worden voortgezet. Het symposium vindt plaats op 1 en 2 oktober 2007 in het Trippenhuis aan de  Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam.

Tijdens het tweedaagse symposium zullen de volgende thema’s aan de orde komen:

-Linnaeus in Holland (over het belang van Linnaeus’ interactie met Nederlandse geleerden en collecties tijdens zijn formatieve jaren in Nederland).

-Van catalogus tot stamboom van het leven (over de groeiende inzichten in de evolutionaire verwantschap tussen soorten).

-Determineren met DNA-barcodes (met de ‘draagbare Linnaeus’ het veld in?)

-De evolutie van biodiversiteit (over de processen die tot soortvorming leiden).

-Wat zijn soorten eigenlijk en hoe gaan we om met hun naamgeving?

-Het belang voor de mens en de toekomst van biologische diversiteit.

Inmiddels hebben zo’n vijftien onderzoekers toegezegd bij te willen dragen aan het programma. Hieronder zijn zeer grote namen als Quentin Wheeler (Verenigde Staten, cybertaxonomie van insecten), Mark Chase (Verenigd Koninkrijk, de moleculaire stamboom van het plantenrijk), Paul Hebert (Canada, van het mondiale Barcoding Consortium), Kevin de Queiroz (Frankrijk, de fylocode) en Geerat Vermeij (Verenigde Staten, uitsterven en ontstaan van soorten).

Aanmelding
U kunt u voor het symposium aanmelden via het elektronische aanmeldformulier.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK