De urgentie van Linnaeus
Mede dankzij revolutionaire ontwikkelingen in de moleculaire biologie (genomics), informatietechnologie en de evolutiebiologie kan de taak die Linnaeus ter hand nam in de achttiende eeuw in nog grotere breedte maar ook met veel meer diepgang worden voortgezet. Het symposium vindt plaats op 1 en 2 oktober 2007 in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam.
Tijdens het tweedaagse symposium zullen de volgende thema’s aan de orde komen:
-Linnaeus in Holland (over het belang van Linnaeus’ interactie met Nederlandse geleerden en collecties tijdens zijn formatieve jaren in Nederland).
-Van catalogus tot stamboom van het leven (over de groeiende inzichten in de evolutionaire verwantschap tussen soorten).
-Determineren met DNA-barcodes (met de ‘draagbare Linnaeus’ het veld in?)
-De evolutie van biodiversiteit (over de processen die tot soortvorming leiden).
-Wat zijn soorten eigenlijk en hoe gaan we om met hun naamgeving?
-Het belang voor de mens en de toekomst van biologische diversiteit.
Inmiddels hebben zo’n vijftien onderzoekers toegezegd bij te willen dragen aan het programma. Hieronder zijn zeer grote namen als Quentin Wheeler (Verenigde Staten, cybertaxonomie van insecten), Mark Chase (Verenigd Koninkrijk, de moleculaire stamboom van het plantenrijk), Paul Hebert (Canada, van het mondiale Barcoding Consortium), Kevin de Queiroz (Frankrijk, de fylocode) en Geerat Vermeij (Verenigde Staten, uitsterven en ontstaan van soorten).
Aanmelding
U kunt u voor het symposium aanmelden via het elektronische aanmeldformulier.
