Dialect: taal met pech
“De Intermediair waarin dit onderzoek staat, zag ik in de trein uit Den Bosch,” zegt hij in de UK. “Ja, deze dialectspreker komt soms Groningen uit! Schrijf maar op: Groningers maken minder vlieguren dan mensen uit Gelderland. Het gemiddelde inkomen is hier lager dan in het midden van het land. Het is allemaal waar.
Een paar bladzijden verderop in die Intermediair staat dat mensen die meerdere talen spreken, gemiddeld vier jaar later dement worden dan eentaligen. [Zie het stuk hierover op ScienceGuide hier] Ik snap niet dat niemand op de redactie van Intermediair het één aan het ander koppelt: ‘hé, zou dat ook gelden voor dialectsprekers?’ Dialect is een taal, het is alleen een taal met pech. En nu blijkt: we blijven langer buiten het gekkenhuis! Ja sorry hoor, ik wind me een beetje op. Ik denk dat dialectsprekers ook eerder last hebben van hun cholesterol.
We hebben het honderd jaar fout aangepakt in het onderwijs. Daar wordt gezegd dat dialect spreken slecht is. Dan geloof ik graag wat meneer Kraaykamp uitvogelt. Maar het is allemaal psychologie; hoe we het dialect waarderen. Op TV Noord hoor je alleen dialect als het een negatief stigma oplevert. Verwonder je je dan nog over dit soort uitkomsten? Het gelazerstraal moet eens afgelopen zijn.”
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
