Europa eist vrije toegang tot HO

Nieuws | de redactie
25 januari 2007 | De Europese Commisie gaat lidstaten straffen die de toegankelijkheid van hun HO voor buitenlandse studenten beperken. Als eerste zijn België en Oostenrijk doelwit van deze beleidslijn geworden. De EU-observer meldt dat  'letters of formal notice' aan die regeringen zijn gestuurd. 

’27 commissioners decided on Wednesday (24 January) in favour of sending Vienna and Brussels “letters of formal notice” – the first step of infringement proceedings which could lead to cases before the European Court of Justice (ECJ). According to EU rules, EU citizens should have equal access to universities across the bloc. Last year, Belgium’s French parliament adopted a decree which requires 70 percent of new medical students to be resident in Belgium.

The move came as French students in particular come to Belgium to take advantage of easier access to medical studies and cheaper education in Belgium in their own language. But the commission said the move goes against the EU principle of the free movement of people. “The…commission indicates…that the system has a discriminatory effect on the EU nationals not residing in Belgium and that Belgium failed to justify the introduction of this system,” it said in a statement.

Austria capped the number of foreign students at its universities at 20 percent early last year in a bid to restrict German access to its medical faculties, despite a July 2005 ECJ ruling which declared earlier restrictions illegal.”The commission…considers at this stage that Austria has still not complied with the ECJ’s ruling and invites accordingly Austria to submit its observations,” the statement said.
More specifically, the EU executive said that Austria’s laws “discriminated against holders of secondary education diplomas awarded in another member state”, as they could not gain an equal access as holders of the corresponding Austrian diploma. Both countries have two months to respond to the commission letter.

Meanwhile Denmark – which has many Swedish students in its universities – is looking at what Copenhagen may do to stop the influx from across the Oresund strait. “We have to find a solution at the EU [level],” Danish science minister Helge Sander said in July 2006, after it emerged that one third of students accepted in Danish medical faculties that year were Swedish.’

ESIB-voorzitter Koen Geven wijst er op dat hier sprake is van een schending van “een van de fundamentele rechten die de Europese Unie ons geeft: non-discriminatie. De brieven zijn een eerste stap naar een mogelijke procedure voor het Europees Hof. Toch worden buitenlandse studenten al een jaar gediscrimineerd in Belgie en Oostenrijk.”

De Europese studentenkoepel is daarom niet erg onder de indruk van deze eerste stap van de Commisie en noemt deze “laat en veel te zacht.” Geven stelt en steviger procedure voor en zegt tegen ScienceGuide daarover: “wij willen een snelle procedure voor het Europees Hof en een waarschuwingsbrief naar de landen waar de studenten vandaan komen. De oorsprongslanden moeten zich ook achter de oren krabben, want toegangsbeperkingen zijn de reden dat de studenten naar het buitenland vertrekken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK