Hoe krijg je topklasse universiteiten?

Nieuws | de redactie
24 januari 2007 | De discussie over ranking van hoger onderwijsprestaties speelt steeds meer wereldwijd. Dit heeft er toe geleid, dat prof Nian Cai Liu van de bekende Jiao Tong HO-ranking en –universiteit onder meer ScienceGuide heeft uitgenodigd deel te nemen aan zijn internationale congres over de jongste ontwikkelingen op 31 oktober – 2 november in Shanghai.


De inhoudelijke thema’s beschrijft hij daarbij als volgt: “Historically, universities have been always paying attention to their academic performance and standings. In recent years, this has become a worldwide phenomenon, referred to as “World-Class Universities”. Consequently, more and more universities set up their goals in such context. A number of national governments are taking special measures to build world-class universities.
The 1st International Conference on World-Class Universities (WCU-1) was initiated and organized in 2005 by the Center for World-Class Universities and the Institute of Higher Education of Shanghai Jiao Tong University. About 30 participants, including presidents of world-known universities, representatives of international organizations, scholars on international higher education and experts on scientometrics, had attended WCU-1 and exchanged ideas on the characteristics, ranking and strategic objectives of world-class universities. Selected papers have been published in a book titled “World-Class Universities and Ranking: Aiming Beyond Status”.

Now we are pleased to announce that the 2nd International Conference on World-class Universities (WCU-2) will be held between October 31 and November 3, 2007 at Shanghai Jiao Tong University, China.

Themes of WCU-2

ª       Conceptual aspects of world-class universities, including functions, definition and evaluation criteria;

ª         National strategies and measures on building world-class universities, both in developed and in developing countries;

ª        Institutional strategies and practices for building world-class universities, especially on the internationalization of faculty, students, research, and management;

ª       Successful cases of both cooperation and competition among research universities in the age of globalization.”

Wie vanuit Nederland geinteresseerd zijn om deel te nemen aan de discussie en op e conferentie ook eigen onderzoek en papers zouden willen presenteren kunnen het best direct contact op nemen met de medewerkers van prof Liu die het congres voorbereiden: Dr. Gilsun Song en Ms. Yan Wu: gilsuns@sjtu.edu.cn ; wuyan@sjtu.edu.cn
Meer rond dit thema vindt u op de themapagina over ranking en studiekeuze-ontwikkelingen onder de pagina Forum op ScienceGuide


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK