Hoe wordt een stad een creative city?

Nieuws | de redactie
24 januari 2007 | Rotterdam heeft de naam een metropool te zijn. Het imago van ‘Manhattan aan de Maas’ is sterker dan ooit te voren. Hoe is dit beeld ontstaan? In haar proefschrift Dromen van een metropool, De creatieve klasse van Rotterdam 1970-2000 onderzoekt Patricia van Ulzen de ingrijpende veranderingen van het stedelijke en culturele klimaat in Rotterdam tussen 1970 en 2000, en de rol die kunstenaars en culturele ondernemers hierin speelden.

Ze laat zien dat het op de eerste plaats een nieuwe visie op Rotterdam was, die de ontwikkeling van de stad in deze periode heeft gestimuleerd. Van Ulzen promoveert op vrijdag 2 februari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Over de vraag wat de belangrijkste veranderingen zijn geweest in het stedelijke en culturele klimaat van Rotterdam tussen 1970 en 2000, en wanneer die hebben plaatsgevonden, lopen de meningen uiteen. Volgens Patricia van Ulzen heeft vooral het ontstaan van een nieuwe visie op Rotterdam de ontwikkeling van de stad in deze periode gestimuleerd. Was Rotterdam in 1970 nog een stad met een identiteitscrisis, die niet groot maar klein wilde zijn, en gezellig in plaats van zakelijk, rond 2000 presenteerde de stad zich als de meest grootstedelijke van alle Nederlandse steden. Kunstenaars en andere culturele experts een groep die tegenwoordig wordt aangeduid als de creatieve klasse waren de eersten die deze grootstedelijke visie ontwikkelden. Zo verrichtten zij het voorwerk voor het Nieuwe Rotterdam dat vanaf het einde van de jaren tachtig concreet vorm kreeg.

In het geïllustreerde proefschrift geeft Patricia van Ulzen niet alleen een historisch overzicht van de contemporaine culturele geschiedenis van Rotterdam, maar ook een uitgebreide analyse van het beeld van de stad, zoals dat oprijst uit allerlei materiaal, waaronder tv-reclames en films. Ze toont aan hoe een groep van Rotterdamse architecten, vormgevers, kunstenaars, cultuurspecialisten, en horeca- en culturele ondernemers zich vanaf de jaren zeventig verzetten om van Rotterdam een kleinschalige stad te maken. Daarbij grepen zij terug op de grootstedelijke aspiraties van Rotterdam in de negentiende eeuw, het interbellum en de wederopbouwperiode.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK