Kanselier schoffeert studenten

Nieuws | de redactie
18 januari 2007 | De nieuwe kanslier van Oostenrijk, Alfred Gusenbauer, kan in het HO weinig goed meer doen. Eerst brak hij zijn campagnebelofte de collegegelden af te schaffen. Toen stelde hij voor collegegeld te doen vervangen door ‘sociaal dienstbetoon’ door studenten tegen minimaal tarief. Nu komt hij met de belofte dat hij zelf zulk dienstbetoon ook zal verrichten: "Ich werde ein Mal pro Woche Nachhilfe in einer Wiener Schule geben. Ich kann das, und ich werde viel dabei lernen."

De studentenbeweging voelt zich nu niet aleen politiek verkocht, maar ook nog ‘verhöhnt’. De Weense LSVb heeft daarom bezems gepakt en de elegante Rinsgstrasse voor de poorten van de universiteit geveegd.  “Da haben wir unsere erste Stunde der Sozialarbeit verrichtet.” De leus van het studentenprotest is hard en duidelijk:  “Wer hat uns verraten? Sozialdemokraten!”, terwijl de nieuwe kanselier de spotlust van media en parlement opwekt met zijn bijlesvoornemen.

Vrijwilligersorganiaties als het Rode Kruis zijn ook in het geweer gekomen tegen de ‘loondumping’ voor sociale dienstverlening, die hun werk ernstig zou benadelen. En de president van Oostenrijk, Heinz Fischer, laat ook al blijken de studenten eigenlijk wel te willen steunen: “Irgendwie kann ich mich in die jungen Menschen hineinversetzen, weil ich selber mal Hochschulfunktionär war.” Fijntjes zei hij, dat de plannen van Gusenbauer nog ‘verder ontwikkeld’ zouden kunnen worden, want “Man kann ja im Laufe eines Lebens klüger werden.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK