Kunstcel bootst spierspanning na

Nieuws | de redactie
22 januari 2007 | Een robotje kun je het nauwelijks noemen, maar het is wel in staat dingen te doen die levende cellen ook doen. Het ziet er uit als een paar draadjes met wat verbindingsstukjes en maakt gebruik van slechts een paar van de componenten van veel complexere cellulaire netwerken. Niettemin slaagt het er in het soort interne krachten te genereren die verantwoordelijk zijn voor - bijvoorbeeld - het kruipen van een cel.

Natuurkundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Stichting FOM en de Georg-August-Universität in Göttingen hebben dit voor elkaar gekregen en publiceren erover in Science.

Net zoals ons lichaam voor zijn mechanische zelfstandigheid en kracht afhankelijk is van botten en beenderen, zo wordt ook iedere cel in ons lichaam mechanisch aangestuurd door een skelet van stijve eiwitten – het zogenoemde cytoskelet. Bovendien wordt, net zoals onze botten weer worden bewogen en ondersteund door spieren, het cytoskelet geactiveerd en beheerd door kleine ‘moleculaire motortjes’, die als het ware kleine, kracht voortbrengende machientjes zijn. De onderzoekers hebben een synthetisch model van dit actieve cytoskelet gemaakt, dat spierachtige samentrekkingen vertoont, zoals naar men aanneemt ook voorkomt in de meeste levende cellen. Ze kunnen zelfs laten zien hoe deze samentrekkende activiteit het cytoskelet 100 keer zo stijf kan maken, aldus een adaptief/actief materiaal tonend, dat zijn mechanische eigenschappen kan afstemmen.

Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe ontwerpprincipes voor slimme/adaptieve materialen. Het laat ook zien hoe een opmerkelijk simpel systeem, met slechts drie componenten, een bepaalde activiteit in veel en veel complexere, levende cellen kan nabootsen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK