Missie van Fontys herijkt
Waardenbewustzijn en aandacht voor duurzaamheid worden ook hoog op de agenda gezet. Dat laatste bleek ook uit de aankondiging van Verbraak, dat Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen als eerste van Fontys een speciaal kwaliteitskeurmerk voor duurzaamheid heeft toegekend gekregen in het accreditatietraject.
Van iedere opleiding zal straks worden verwacht dat er een beschrijving is van de onderwijsmethode, de hoeveelheid studielast (veertig uur per week), onderwijstijd/contacttijd (twintig uur per week), onderwijsweken (38 per jaar) en geroosterde toets- en tentamenweken (vijf per jaar). Verbraak: ‘Dan kunnen we ouders in elk geval vertellen wat hun kinderen bij ons doen en wat ze van ons mogen verwachten.’ Ieder Fontysinstituut zal straks moeten beschikken over een goed werkend kwaliteitszorgsysteem en over een beschrijving – een body of knowledge – van de kennis die een student moet verwerven.
Verbraak streeft naar een personele samenstelling die hoger gekwalificeerd is en diverser: dertig procent zou gepromoveerd moeten zijn, en als eerste stap in die richting 2012 zou al tien procent gepromoveerden moeten zijn. Dertig procent van de medewerkers van de hogeschool moet over actieve werkveldervaring beschikken en veertig procent op weg zijn naar een van die twee. Tegen ScienceGuide onderstreepte Verbraak dat nu al een groot deel van de docententeams van Fontys academisch opgeleid is, maar dat hij groot belang blijft hechten aan verdere versterking en diversificatie binnen de staf. Daar past nadrukkelijk het streven naar meer gepromoveerden en meer mensen met directe, actieve rollen in de beroepenvelden van het hbo bij. Ook de strijd tegen bureaucratie wordt binnen Fontys hervat. ‘We hebben dat eerder al gedaan, maar nu is het er weer tijd voor. Dat geldt ook voor de klachtenafhandeling. Die is soms te juridisch. Kan het niet simpeler en klantgerichter?’
Meest Gelezen
