Multiculti helpt tegen dementie

Nieuws | de redactie
15 januari 2007 | Wie tweetalig door het leven gaat, wordt minder snel dement dan wie slechts één taal bezigt. Dat blijkt uit Canadees onderzoek. ,,We hebben vastgesteld dat het spreken van twee talen in plaats van één, lijkt samen te hangen met een vertraging in de ontwikkeling van dementie'', zegt professor Ellen Bialystok van de York Universiteit in Toronto.


De onderzoekers verzamelden gegevens over een groep van 184 personen die begeleiding hadden gezocht wegens geheugenproblemen. Ze stelden vast dat de gemiddelde leeftijd waarop symptomen van dementie verschijnen, bij eentalige personen 71,4 jaar was, terwijl dat bij tweetaligen ruim vier jaar later gebeurde (75,5 jaar). Dit verschil bleef overeind, zelfs wanneer rekening werd gehouden met andere factoren als opleidingsniveau, geslacht, sociaal milieu en land van oorsprong.

Geen enkel farmaceutisch middel heeft een zo spectaculair effect als het spreken van twee talen, aldus de Canadese onderzoekers. Ze wijzen er wel op dat de resultaten nog voorlopig van aard zijn.
Het onderzoek vond plaats aan het Rotman Research Institute, een onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de universiteit van Toronto.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK