Nederlander chef grote telescoop (1)

Nieuws | de redactie
12 januari 2007 | De Nederlandse astronoom Tim de Zeeuw is benoemd tot directeur-generaal van de ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. De directeur van NOVA en de Leidse Sterrewacht volgt per 1 september 2007 Catherine Cesarsky op als hoogste ESO-baas. De ESO is een samenwerkingsverband van dertien Europese landen voor sterrenkundig onderzoek, voornamelijk met grote telescopen in Noord-Chili.


ESO-voorzitter Richard Wade is verheugd over de benoeming. “Tim de Zeeuw heeft de afgelopen jaren een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van de strategische visie voor ESO, en hij kan deze plannen nu in de praktijk gaan brengen”, zo liet Wade weten. NOVA- bestuursvoorzitter Piet van der Kruit noemt de benoeming van De Zeeuw “een uitstekende keuze. Ik beschouw het als een compliment voor de Nederlandse sterrenkunde dat nu voor de vierde maal een Nederlander is benoemd tot directeur-generaal. De benoeming laat zien hoe belangrijk de positie van de Nederlandse astronomie is in Europa, maar ook in de wereld”, aldus Van der Kruit. De Zeeuw zelf zegt uit te zien naar de verdere ontwikkeling van de Very Large Telescope, de oplevering en het eerste gebruik van ALMA en vooral de ontwikkeling van de European Extremely Large Telescope (E-ELT), de nieuwe supertelescoop die nu in de ontwerpfase is.

De Zeeuw (50) heeft naam gemaakt als wetenschapper en als wetenschappelijk directeur van de Leidse Sterrewacht en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), waarin astronomen van vijf Nederlandse universiteiten samenwerken. De Zeeuws belangrijkste onderzoeksterrein is de vorming, structuur en dynamica van melkwegstelsels. Daarnaast doet hij onderzoek naar het ontstaan, de vorming en evolutie van jonge, zware sterren in de omgeving van de zon.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK