Onderzoek sneller verspreid?

Nieuws | de redactie
26 januari 2007 |

De grote wetenschapsuitgevers komen onder druk van Europa. De Commissie overweegt nieuwe richtlijnen te maken voor de publicatierechten van onderzoek, dat met geld van de EU is verricht. Men wil dat zulke R&D-resultaten sneller vrij toegankelijk worden. “We are looking at how to find a balance between academic interests and the companies that are investing their intellectual property,” zegt een woordvoerder van commissaris Janez Potocnik. “One suggestion is that research can be made public six months after it is published.”
De toename van de kosten van wetenschappelijke bladen naast de snel dalende kosten dankzij digitale uitgeefconcepten leidt ertoe dat veel kritischer gekeken wordt naar de traditionele werkwijze en de oligopolistische structuur daarvan. Zo is de EU geadviseerd door een groep academici te komen tot een “policy mandating published articles arising from European Community-funded research to be available after a given time period in open access archives.” Een zogeheten ‘communicatie’ van de Commissie zal op 15 februari verschijnen en druk uitoefenen voor de ontwikkeling van een nieuw beleid terzake.

De International Scientific, Technical and Medical publishers association (STM) in Oxford zit de bui al hangen. “The role of copyright is to protect the researcher and the entrepreneur,” zegt STM directeur Michael Mabe. “The European Commission should recognise what they are dealing with here, which is a European success story. This sector employs 42,000 people, generates €3 billion for the trade balance and is a world leader. There are ways of addressing this issue that don’t throw the baby out with the bath water… If there is a real problem, there’s a clear role for the EU to play here.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK