Poetin laat regime bungelen

Nieuws | de redactie
5 januari 2007 | De positie van dictator Loekasjenko wordt nijpend. De Russische greep op zijn land via de gasgigant Gasprom is nu met kracht door gezet. De reactie van het regime -heffing van importtarieven op het gas uit Rusland- en de woedeuitbarsting van Loekasjenko bij de afkondiging ervan spreken duidelijke taal. Beschermheer Poetin wil zich niet langer vereenzelvigen met steun aan Belarus en zijn president.

Tevens ligt Loekasjenko dwars bij de poging tot een federatieve fusie tussen Rusland en Belarus en dat zint Poetin nog minder. Immers, hij wil op termijn de overstap maken van het Kremlin naar het presidentschap van zo’n fusie, zodat hij in Rusland feitelijk de macht kan blijven uitoefenen.

Intussen gaat de repressie door, want het regime merkt dat het in toenemende mate alleen is komen te staan. Zeker nu ook de EU per 1 januari zijn boycotmatregelen verder verscherpt heeft. Voor de locale verkiezingen over enkele weken heeft men onder meer alle materialen die voor oppositiepartijen gedrukt zouden worden, niet laten produceren. Deze partijen overwegen daarom steeds meer om niet mee te doen aan nog een schertsverkiezing onder het juk van dit regime.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK