‘REA rekent fout’

Nieuws | de redactie
29 januari 2007 | Minister van der Hoeven is niet blij met het advies van de REA, dat OCW een van de hardnekkige groeiers in de rijksdienst noemde. terwijl minderingen waren toegezegd en beleidsdoel waren. Zij reageert in haar weblog met het verwijt dat appel en peren -zbo's en rijksambtenaren in dit geval- bij elkaar zijn opgeteld: "Met stijgende verbazing las ik vanochtend (25 januari) krantenartikelen over de toename van het aantal rijksambtenaren. De media baseerden zich daarbij op een rapport van de Raad voor Economische Adviseurs (REA). Mijn ministerie werd expliciet genoemd als een van de ‘boosdoeners’.


Vreemd. Ik heb mij de laatste jaren hardgemaakt voor een afslanking van het aantal mensen dat bij OCW werkt. En met succes. We hebben de afspraken daarover uit het regeerakkoord ruimschoots gehaald. De adviseurs van de REA wijten de vermeende groei aan de zogenaamde zelfstandige bestuursorganen (zbo’s). Deze zbo’s zijn organisaties die onder meer wettelijke taken voor het rijk uitoefenen. Voor OCW valt te denken aan TNO, de Koninklijke Bibliotheek, de IB-Groep en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De rekenfout van de REA zit hem in het feit dat hij in 2001 het aantal ambtenaren van precies een zbo (in dit geval de IB-Groep) nemen en in 2005 de bezetting van zeven (!) zbo’s bij elkaar optelt. Ja, dank je de koekoek, dat er dan een stijging uitkomt van het aantal ambtenaren. Van een groei is dus absoluut geen sprake.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK