Regime Belarus verscherpt onderdrukking

Nieuws | de redactie
22 januari 2007 | Opnieuw pakt de dictatuur in Belarus de democratische studentenbeweging hard aan. Bijna 30 studenten zijn gevangen gezet na een inval van de geheime dienst en staatsmilitie in het kantor van BSA, de Belorussian Student Association. Dit gebeurde –zo blijkt nu- tijdens het kerstfeest dat zij samen vierden: “At around 11pm, as the party was coming to an end, militia, special troops and several civilians raided the party armed with video cameras and asked all present to disconnect their mobile phones. No search warrant was provided despite repeated requests from the students.

A computer hard drive and copies of the newspaper “Tankmen” along with compact discs of the “Nie zahaniajsia !” campaign were confiscated. All students present were taken to the police station, although no purpose for detention was ever provided.” Twee van de studenten werden beschuldigd van hooliganisme en vijf dagen opgesloten.

Vervolgens werd een van de opgepakten, Nadzeya Mantsevich, geroyeerd als studente van de Staatsuniversiteit voor Pedagogiek omwille van haar “systematische inbreuken op de discipline en universitaire regels.” Al veel vaker zijn voor de democratie actieve BSA-leden –zoals Tatsiana Khoma- hard gestraft. Ook van de Staatsuniversiteit voor Landbouw zijn twee studenten -Aliaksandr Strachuk en Dzianis Sarokin- verwijderd vanwege hun openlijke inzet voor meer vrijheid. Na de vernedering die dictator Loekasjenko onderging met de olie- en gasdeal met ‘peetvader’ Rusland rond de jaarwisseling lijkt het regime steeds meer in het isolement gedrongen en panischer op te treden tegen de eigen bevolking, uit vrees voor de impact van de internationale druk.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK