Steun voor studerende moeders

Nieuws | de redactie
18 januari 2007 | Nederland telt ruim drieduizend studerende ouders, maar omdat er ook nog studerende vaders en moeders zijn die niet staan ingeschreven bij de IBG zal dit aantal in werkelijkheid nog hoger zijn. Tot voor kort waren zwangere studentes en studerende ouders een verloren groep. Er is weinig steun van de overheid en er heerst veel onbegrip in de omgeving. Het Steunpunt Studerende Moeders komt op voor de belangen van deze groep en wordt mogelijk gemaakt door en voor studerende moeders.

Oprichtster Annemiek de Jong heeft het steunpunt opgericht vanuit haar eigen ervaringen als studerende moeder, en probeert nu andere moeders te helpen met het oplossen van hun problemen als student en moeder. Het steunpunt helpt deze groep met zowel de praktische- als psychosociale kanten en heeft tot doel om de drempel naar studie verlagen, studie tot een motiverende mogelijkheid maken en het vinden van een juiste balans in de combinatie van studie en zorg. Het Steunpunt wil deze moeders de ondersteuning bieden die zij nodig hebben. Dit voorkomt terugval in de bijstand en vergroot de kans op economische zelfstandigheid, wat de moeders ook later zal helpen op de arbeidsmarkt.

De organisatie zoekt op het moment erkenning als landelijk expertise centrum van de overheid. Dit zou betekenen dat officiële instellingen en onderwijsinstellingen doorverwijzen naar het Steunpunt en zichzelf ook hierdoor laten adviseren, scholen kunnen al voorlichtingen krijgen over het studeren met kinderen op bijvoorbeeld een open avond. Het Steunpunt werkt ook als aanspreekpunt bieden voor moeders en onderzoekt de knelpunten die deze vrouwen tegen kunnen komen.

Herkenbare problemen voor studerende moeders zijn de moeizame aansluiting bij medestudenten, slecht aansluitende studie programma’s, kinderopvang, weinig erkenning en onbegrip van zowel de omgeving als docenten en officiële instellingen. Het grootste knelpunt is ongetwijfeld de financiële situatie. Een moeder met als enige inkomstenbron de studiefinanciering zit daarmee nog onder het bijstandsniveau. Daarnaast hebben studerende moeders door alle drukte weinig ruimte en tijd voor sociale contacten en andere ontspannende activiteiten. Ook het kind van de heeft last van de kleine inkomstenbron. Een sport of hobby zit er vaak niet in voor het kind, in verband met de kosten. Al deze problemen bij elkaar hebben een erg demotiverende werking op de studie van de ouders. Een groot aantal van de moeders stopt dan ook met haar opleiding, vaak na het advies van de school om zich tijdelijk uit te schrijven tot alle drukte voorbij is.

Annemiek de Jong won op 6 september 2006 de Hogeschool Rotterdam Stifobor prijs voor het opzetten van het Steunpunt Studerende Moeders. “Het studentendecanaat had mij opgegeven, een aantal studerende moeders zelf zei dat ik hen geholpen had. Desondanks dat studeren met kinderen een extra belasting met zich meebrengt geniet ik van de mogelijkheid om te studeren, en de voordelen hiervan. Studeren is meer dan het behalen van een diploma. Knowledge is power!”, aldus de oprichtster van het steunpunt.
Het Steunpunt Studerende Moeders is te bereiken via www.studerendemoeders.nl.

Met dank aan Thomas Moerman van het LSVb-magazine HO


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK