Tapijt van Bayeux onder de loep

Nieuws | de redactie
11 januari 2007 | ‘Uitweg uit Normandië’ is geschreven door Ad van Kempen, docent geschiedenis aande Fontys Lerarenopleiding in Tilburg. In zijn boek komt Van Kempen tot een nieuwe interpretatie van de voorstellingen en beelden die vastgelegd zijn in het zogeheten ‘Tapijt van Bayeux’. De interpretaties over wat het tapijt nou precies laat zien, lopen uiteen. Van Kempen voegt er daar met zijn boek een nieuwe aan toe: ‘Het is een borduurwerk met een gecompliceerd verhaal van list en bedrog waar waarheid en verdichtsel in elkaar zijn verknoopt. Waar we naar luisteren is een verhaal waarin de Engelse prins Harald alles bij elkaar liegt en daar uiteindelijk zelf aan ten onder gaat.’

In het tapijt wordt in de vorm van een soort geborduurd stripverhaal van maar liefst zeventig meter lengte, verslag gedaan van de strijd om de Engelse troon rond 1064. Er zijn twee kandidaten: Harald (Harold) van Wessex en de Normandiër Willem de Veroveraar. Via list en bedrog weet Harald zich even de kroon eigen te maken, maar in 1066 wordt hij in de befaamde veldslag van Hastings door Willem de Veroveraar om zeep geholpen.

Geïnspireerd door studenten

Volgens de auteur worden normaal gesproken in het onderwijs zaken behandeld die voortgekomen zijn uit wetenschappelijk onderzoek. ‘De wetenschap onderzoekt en stelt vast. Die bevindingen worden in een lesmethode vertaald en de docent of leraar gaat daar vervolgens met studenten en leerlingen mee aan de slag. Eenrichtingsverkeer dus: van wetenschap naar onderwijs’, aldus Van Kempen.

Maar dat verhaal gaat in dit geval niet op. ‘Ik heb in mijn boek een klein stukje wetenschap bedreven dat rechtstreeks voortkomt uit het onderwijs in plaats van andersom.’ Hij werd daarbij geïnspireerd door zijn lessen aan studenten waarin elk jaar gedurende een lesmodule het tapijt aan de orde komt. ‘In die module laat ik mijn studenten drie keer dia’s van het tapijt zien. De eerste keer geef ik nauwelijks informatie en wacht de vragen af. De tweede keer bied ik meer informatie in antwoord op de vragen van de studenten en de derde keer nog meer. Die didactische aanpak blijkt een gouden greep te zijn, maar gaandeweg ben ik door mijn studenten uitgedaagd met een solide interpretatie te komen. In 2003 ben ik daar echt ingedoken en kwam tot een hypothese. Die heb ik getoetst aan bestaande wetenschappelijke interpretaties over het tapijt, maar nergens trof ik een vergelijkbare uitleg. Ik presenteer in mijn boek dus een nieuwe visie op het tapijt.’

Uitweg uit Normandië; auteur: Ad van Kempen; uitgeverij: Veerhuis, Alphen aan de Maas; ISBN10: 90-8730-013-1; ISBN13: 978-90-8730-013-5.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK