Van Oostrom: ‘Stel hoge eisen aan informatieve innovatie’

Nieuws | de redactie
30 januari 2007 | Nobelprijswinnaars Martinus Veltman, Harold Varmus en Richard Roberts en KNAW-president Frits van Oostrom behoren tot de meer dan dertienduizend onderzoekers, bestuurders, managers en bibliothecarissen uit de hele wereld, die sinds 17 januari een internetpetitie ondertekenden. Het is een oproep aan de Europese Commissie om te garanderen dat resultaten van publiek gefinancierd onderzoek via open access gratis worden gepubliceerd om maximale toegankelijkheid daarvan voor de hele wereld te garanderen.

Frits van Oostrom zegt: ‘Ik heb ondertekend omdat in Nederland publiceren altijd sterk verbonden is met vrijheid. Wij zijn trots op onze vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te drukken wat we willen. Deze petitie van de open access-beweging draagt bij aan de hoge eisen waar volgens mij innovaties in de informatieindustrie aan moeten voldoen.’Richard J Roberts, Nobelprijswinnaar voor Geneeskunde in 1993, stelt: “Open access tot gepubliceerde wetenschappelijke literatuur is een van de grootste wensen van de moderne wetenschap. Omdat burgers via hun belasting het onderzoek betalen is het onredelijk dat ze niet direct gratis toegang krijgen tot de resultaten ervan. Verder is literatuur natuurlijk het voedsel voor de onderzoeksgemeenschap. Door de noodzaak van abonnementen en fragmentatie over verschillende uitgevers, zonder dat er een centrale bron is, hebben wij als maatschappij toegelaten dat de commerciële sector het informatieproces belemmert. Het is de hoogste tijd om dat te veranderen.’

Naast de KNAW en andere Nederlandse onderzoeksinstellingen hebben al meer dan 500 onderzoeks- en culturele organisaties de petitie ondertekend. Daaronder zijn gerenommeerde, zoals CERN, CNRS, de UK Medical Research Council, the Wellcome Trust, the Italian Rector’s Conference, Swiss Academy for the Humanities and Social Sciences (SAGW). Daarnaast tekenden de initiatiefnemers van de petitie: SURF, SPARC Europe, JISC (UK Joint Information Systems Committee), de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) en Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF).

De Europese Commissie wordt in de petitie opgeroepen om de aanbevelingen uit haar eigen Study on the Economic and Technical Evolution of the Scientific Publication Markets of Europe formeel uit te voeren. Deze studie uit begin 2006 doet een paar belangrijke aanbevelingen om maximale toegankelijkheid van onderzoeks­artikelen te bereiken. Met name de eerste aanbeveling pleit voor ‘guaranteed public access to publicly- funded research results shortly after publication’. De petitie, die SURF opstartte, is bedoeld om te illustreren hoe groot de bijval in de wetenschappelijke wereld is voor de aanbevelingen in de EC-studie. Op 15 en 16 februari organiseert de EC in Brussel een bijeenkomst om haar standpunt over bredere toegankelijkheid te bespreken.

De petitie is te vinden op http://www.ec-petition.eu/. De Europese Study on the Economic and Technical Evolution of the Scientific Publication Markets of Europe is hier te vinden.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK