Verscheidenheid verdeelt WO

Nieuws | de redactie
18 januari 2007 | De Nijmeegse collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth begrijpt de discussie tussen kersverse  VSNU-chef Sijbolt Noorda en UM-praeses Jo Ritzen niet. ‘We willen allemaal hetzelfde:

dat er onderscheid blijft tussen universiteiten en hogescholen,’ zegt hij tegen Vox. Waar het gaat om differentiatie binnen het hoger onderwijs en met name het hbo deelt De Wijkerslooth de visie van Noorda. “Ik vind het niet zo’n gek idee van Sijbolt. Hogescholen hebben een veel heterogenere instroom dan universiteiten. Eigenlijk is het best raar dat je al die verschillende groepen hetzelfde, homogene onderwijs aanbiedt.”

De ontwikkeling naar een verdere vermindering van het verschil tussen universiteiten en hogescholen is volgens De Wijkerslooth een natuurlijk proces.  Wat de échte universiteiten volgens hem wel kunnen doen, is zichzelf nadrukkelijker onderscheiden van die hogescholen die zich bijvoorbeeld in het buitenland als ‘university’ presenteren. “Daarom positioneren wij ons al sinds 2000 als een studentgerichte onderzoeksuniversiteit. Daarmee bied je de doelgroep heel duidelijk de mogelijkheid om te kiezen voor een universiteit waar het geven van onderwijs wordt gecombineerd met het doen van goed onderzoek en waar al het onderwijs is gebaseerd op recent onderzoek. Daar adverteren we niet voor niets mee.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK