Wiskundigen lossen bedrijfsproblemen op

Nieuws | de redactie
17 januari 2007 | Een groep van vijftig wiskundigen gaat proberen om in één week tijd zes bedrijfsproblemen van onder andere UMC Utrecht, ING-bank, ASML en KLM op te lossen. De problemen zijn van medische, technische, financiële en logistieke aard. Het UMC wil bijvoorbeeld weten hoe het nieuwste type MRI-scanner per patiënt binnen enkele minuten dusdanig ingesteld kan worden, dat er een optimaal beeld verschijnt. Nu duurt deze procedure vijf uur, waardoor de patiënt een andere dag zou moeten terugkomen voor het daadwerkelijke onderzoek.

De KLM wil weten volgens welk model de luchtvaartmaatschappij het meest efficiënt bemanning kan inroosteren om uitval op te vangen. Het huidige model veroorzaakt soms een domino-effect, waardoor KLM onnodig vaak een beroep moet doen op reservebemanning.

De wiskundigen vormen de Studiegroep Wiskunde met de Industrie die van 29 januari tot 2 februari 2007 aan de UU bijeenkomt. De Studiegroep Wiskunde met de Industrie is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij wiskundigen uit de hele wereld bij elkaar komen om problemen op te lossen. Deze problemen worden ingediend door bedrijven en instellingen. Met dit initiatief hopen de organisatoren de samenwerking in het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren tussen de industrie en de universiteiten. Dit jaar is de organisatie in handen van de UU.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK