3TU wil in Europese topliga

Nieuws | de redactie
8 februari 2007 | De openingsmuziek was eigenaardig gekozen: Boris Godunov van Moessorgski, de opera over de ondergang van een tsaar met bloed aan zijn handen. Maar de officiële presentatie van de 3TU-federatie zette verder een krachtige toon van onderling vertrouwen en ambitie. "Ons potentieel is groot: 5300 wetenschappers en 30.000 studenten. Elk van ons staat in Europa hoog in de rankings, samen moeten wij in de top 10 van de Europese universiteiten komen. Dat moet kunnen," stelde voorzitter Van Luijk.Van Luijk wees er op dat in de universitaire wereld de echte consequenties van de revolutionaire veranderingen in de kennissector “nog weinig zijn doorgedrongen. Het is nog veel business as usual met een sausje moerniteit. Universiteiten moeten zich echter wel aan hun veanderde biotoop aanpassen. Nederland en de universiteiten bij ons ‘doen het niet slecht’, maar dat is niet toereikend. we moeten ons niet als silo’s opstellen, maar als netwerken in de wereld. We moeten ons niet als kostenpost en sluitpost zien en presenteren, maar als onmisbare bron van welvaart en vernieuwing. Dat vereist dat wij voldoende leverage hebben door succesvolle mensen en initiatieven op aanzienlijke schaal bijeen te brengen.”

Van Luijk noemde als de revolutionaire veranderingen de klimaatontwikkelingen, urbanisatie en migratie en de wereldwijde diversiteit, waarvor duurzame oplossingen en inrichtingen voor de samenleving noodzakelijk zijn. Ook de komst van het internet en de wessamenleving benadrukte hij. Dat is immers pas 10 jaar werkelijk alom toegepast en de wereld -en in het bijzonder onderwijs en onderzoek- heeft nauwelijks een idee van wat dit gaat betekenen. “Kennis is alom toegankelijk, participatie in kennisdeleing en ontwikkeling is wereldwijd, gelijktijdig, 7/24 binnen netwerken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK