Brussel schrikt terug voor open access

Nieuws | de redactie
8 februari 2007 | De lobby van de uitgeefgiganten tegen de open access beweging in het Europees onderzoek lijkt voor weinig terug te schrikken. De massaal getekende petitie van de DFG, JISC en Surf –zie de achtergronden hier- zou in Brussel in ontvangst worden genomen door de Europese Commissie, maar vlak tevoren werd dit afgezegd. Net na een bezoek van een zware delegatie uit de uitgeverswereld bij commissaris Potocnik. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda zou namens alle universiteiten deze petitie aanbieden.


Vervolgens werd zelfs een presentatie van de voorstellen uit de petitie tijdens de koffiepauze van een Europese bijeenkomst ongewenst verklaard. Met deze informatie geconfronteerd door ScienceGuide reageert Surf- directeur Wim Liebrand verbluft. “Ik weet niet wat ik hoor. Het is toch werkelijk een zeer constructieve en weloverwogen petitie. Hij is al getekend door ruim 20.000 wetenschappers en instituten. Met daaronder Nobelprijswinnaars en toppers als Frits van Oostrom, de voorzitter van de Forschungsgemeinschaft in Duitsland enzovoorts. Je gelooft je oren niet.”

Frits van Oostrom zegt als motivatie van zijn steun voor dit initiatief ‘Ik heb ondertekend omdat in Nederland publiceren altijd sterk verbonden is met vrijheid. Wij zijn trots op onze vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te drukken wat we willen. Deze petitie van de open access- beweging draagt bij aan de hoge eisen waar volgens mij innovaties in de informatieindustrie aan moeten voldoen.’

Richard J Roberts, Nobelprijswinnaar voor Geneeskunde in 1993, stelt: “Open access tot gepubliceerde wetenschappelijke literatuur is een van de grootste wensen van de moderne wetenschap.  Omdat burgers via hun belasting het onderzoek betalen is het onredelijk dat ze niet direct gratis toegang krijgen tot de resultaten ervan. Verder is literatuur natuurlijk het voedsel voor de onderzoeksgemeenschap. Door de noodzaak van abonnementen en fragmentatie over verschillende uitgevers, zonder dat er een centrale bron is, hebben wij als maatschappij toegelaten dat de commerciële sector het informatieproces belemmert. Het is de hoogste tijd om dat te veranderen.’

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK