Centrum voor microsystemen op hogeschool Zeeland

Nieuws | de redactie
27 februari 2007 | Hogeschool Zeeland (HZ) die onderhoud pleegt aan de JSF? Dat klinkt wellicht hooggegrepen, maar het zou wel eens snel bewaarheid kunnen worden. Op vrijdag 2 maart opent de HZ een hoogwaardig laboratorium voor Microsystem Technology en haalt daarmee kennis en techniek in huis waar het bedrijfsleven in de regio optimaal van kan profiteren.In het laboratorium worden geavanceerde microcomponenten ontwikkeld, die een scala aan toepassingsmogelijkheden kennen. Zo hebben studenten, vooruitlopend op de komst van het laboratorium, reeds druksensoren ontwikkeld die niet groter zijn dan een paar vierkante millimeter. Deze mini-, of beter micro-componenten kunnen naast druksensor ingezet worden als acceleratie-meter, krachtmeter, thermometer en microfoon (een ‘micro-microfoon’).

Het laboratorium, dat geopend wordt door Statenlid Van Heukelom, is gefinancierd door de Provincie Zeeland, de Regionale Innovatieve Activiteiten Commissie en de Hogeschool Zeeland zelf. Het initiatief is genomen door de lector Innovatie aan de hogeschool, Ing. W. Brouwer en voormalig hoogleraar aan de Boston University, Dr. J.G. Smits – overigens een geboren en getogen Zeeuw.

Voor de hoogleraar is de oprichting van een dergelijk geavanceerd laboratorium geen onbekend terrein: “Ik heb destijds meegeholpen bij de oprichting van een soortgelijk lab aan de Universiteit Twente, waaruit in de loop van 25 jaar rond de dertig bedrijven zijn ontstaan, met zo’n 300 medewerkers, en een groeipercentage van 50 procent.” Twente geldt nu als een van de ‘s werelds meest toonaangevende instellingen op dit gebied. “De investeringen die toen gedaan zijn om dat lab te bouwen, zijn al honderd keer terug verdiend in de vorm van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting die het bedrijfsleven genereert.”

Daar voegt lector Brouwer aan toe: “Er is Zeeland een grote behoefte aan de technologie zoals we die nu op de HZ in huis hebben. Met name de procesindustrie kan onze draadloze microsensoren, die hun energie aan de omgeving onttrekken, bijvoorbeeld uit trillingen of restwarmte, goed gebruiken. Bovendien zijn we bezig met het oprichten van een consortium dat onderhoud aan geavanceerde systemen kan uitvoeren, zoals aan de JSF in Woensdrecht. Ook hierin speelt de HZ met het microsysteem lab een leidersrol.”

Meer informatie
Over microbiologie
Ook op het gebied van de microbiologie wil het lab een rol spelen. Onder leiding van Dr. Evenberg (een van de medeoprichters) zijn door studenten al microkanaaltjes gemaakt voor twee “fasen vloeistof chemie”. Hierdoor kan bijvoorbeeld cholesterol uit bloed worden verwijderd. Verder hebben ze kanaaltjes ontwikkeld waardoor een vloeistof met zwevende cellen kan stromen. Hierbij kan door een sterk elektrisch veld de DNA uit de kernen worden geïsoleerd van het cel plasma en membraan.

Symposium
Ter gelegenheid van de opening van het lab wordt er een symposium georganiseerd, waarin een achttal deskundigen, waaronder hoogleraren uit Twente en Gent, alsmede ondernemers op het microgebied hun visie presenteren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK