De strijd met de grootste vragen

Nieuws | de redactie
27 februari 2007 | Theoretisch fysicus prof. dr. Jan de Boer (UvA) gaat, slechts gewapend met pen en papier, de strijd aan met de grootste vragen die nog openstaan in de wetenschap. Tijdens zijn zoektocht naar een theorie van alles rolt hij dimensies op en droomt hij van werelden waar geen zwaartekracht bestaat.In een practicumruimte aan oscilloscopen draaien, is niet aan De Boer besteed. ‘Met experimenteren heb ik helemaal niets; ik vond practica altijd vreselijk tijdens mijn studie. Maar ik ben ook helemaal niet handig in dat soort dingen, klussen thuis vind ik ook niets’, lacht hij. De Boer heeft meer met theoretische vraagstukken. ‘Als student hoorde ik voor het eerst over de snaartheorie. Het kwam toen net een beetje op. Met mijn afstudeerbegeleider heb ik toen een boek over snaartheorie doorgewerkt en zo ben ik in dit vakgebeid terechtgekomen.’

Oneindige zwaartekracht
n de natuurkunde bestaan twee succesvolle theorieën, één beschrijft de wereld op grote en één op heel kleine schaal. Iedereen is bekend met de natuurkunde op grote schaal: zwaartekracht. De theorie van zwaartekracht zoals ontwikkeld door Newton en Einstein werkt prima in het dagelijks leven; het beschrijft keurig dat als je iets loslaat het naar beneden valt en dat we zelf niet van de aardbol afvallen. Het werkt ook buiten de aarde: De theorie van zwaartekracht verklaart met grote nauwkeurigheid de baan van de aarde rond de zon en zelfs de beweging van sterrenstelsels.Lees hier het hele interview met Jan de Boer