De waarde van duurzaam ondernemen

Nieuws | de redactie
28 februari 2007 | Wat is de economische meerwaarde van de begrippen sociaal verantwoord investeren en sociaal verantwoord ondernemen? Financiële markten en bedrijfsmanagers zien weliswaar steeds vaker het belang daarvan in, maar plaatsen ook kanttekeningen bij de geldigheid van de financiële onderbouwingen van deze concepten. Aan de hand van zes empirische studies onderzocht Jeroen Derwall (EUR) die economische meerwaarde en ontdekte dat het opnemen van criteria van duurzaam ondernemen in de bedrijfsvoering de investeringsdoelstellingen niet negatief beïnvloeden.  


Derwall verdedigt zijn proefschrift The economic virtues of SRI and CSR op donderdag 1 maart 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De empirische studies richten zich op vragen die relevant zijn voor zowel beleggers in ondernemingen als de ondernemingen zelf.

Welke consequenties – in termen van beleggingsrendement en -risico – heeft een beleid dat informatie op het gebied van duurzaamheid meeweegt in beleggingsbeslissingen? Hoe manifesteert duurzaam ondernemen zich in traditionele financiële maatstaven, zoals bijvoorbeeld winst en marktwaardering? Zijn financiële markten in staat de waarde van duurzaam ondernemen correct in te schatten, of bestaan er mogelijkheden voor beleggers om “mispricing” van duurzaamheidsinformatie uit te buiten?

Onderzoek naar duurzame beleggingsfondsen en portefeuilles geeft aan dat duurzaam beleggen niet ten nadele komt van beleggingsprestaties en dat informatie omtrent de “eco-efficiency” van bedrijven nuttig kan zijn voor beleggers in hun zoektocht naar de optimale rendement/risico verhouding. Verder geven empirische resultaten dat criteria waarmee de duurzaamheid van bedrijven veelal wordt gemeten, zoals prestaties op het gebied van milieu and human capital management, significante associaties vertonen met traditionele bedrijfsprestatiemaatstaven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK