Democratisering HO op Balkan gestimuleerd

Nieuws | de redactie
2 februari 2007 | Morgen reizen 8 studenten van de solidariteitswerkgroep (SOLID) van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) naar Moldavië voor het vervolg aan hun samenwerkings om de democratische positie van studenten in Moldavië te versterken. Op de agenda staat een conferentie, workshops, culturele activiteiten en een verdere verkenning van doelstellingen en problemen voor studentenbelangen organisaties in Moldavië.

Het SOLID Moldavië project heeft als doelgroep studenten die zich actief voor studentenbelangen inzetten. Deelnemers aan het project krijgen informatie over opgedane ervaringen en al bekende kennis uit het SOLID netwerk. Het hoger onderwijs in Moldavië en studentenbelangen worden vanuit verschillende invalshoeken benaderd en de studenten denken mee over valkuilen en mogelijke oplossingen. De werkgroep zal workshops en debatten mede organiseren met lokale partners. Deelnemende studenten zullen zich via workshops bezighouden met diverse onderwerpen, waaronder eisen aan goed onderwijs, kwaliteitsbewaking, inspraakprocedures en faciliteiten. Op dinsdag 13 februari zal een conferentie gehouden worden voor docenten, studenten en administratief personeel van verschillende universiteiten waarin de huidige status van het hoger onderwijs in Moldavië besproken zal worden. Onder de sprekers op de conferentie is tevens de staatssecretaris van onderwijs.

Door middel van een tijdschrift zal tijdens het congres het belang van eigen media voor de toekomst van studentenbelangen ter sprake komen. Volgens Matthew Tinnemans van de SOLID werkgroep een belangrijk project: “Beginnende organisaties hebben behoefte aan binding en herkenning. Eén van de middelen om dit te bereiken is een eigen blad. Studenten uit het Moldavisch netwerk kunnen via dit blad ideeën over studentenbelangen en het hoger onderwijs uitwisselen en hierdoor als organisatie naar elkaar toe groeien”.

Het samenwerkingsproject tussen de werkgroep SOLID en Moldavische hoger onderwijs belangengroepen is een meerjarenplan ter ondersteuning van de studentenbelangen behartiging in Moldavië. Eerdere activiteiten waren een werkbezoek namens de LSVb in oktober 2005 in Moldavië. Verder was er nog een uitwisselingsweek voor Moldavische studenten in april 2006 in Nederland en een werkweek voor de SOLID werkgroep in juli 2006 in Moldavië. Het project is mede mogelijk gemaakt door Matra, FNV Mondiaal en Oxfam Novib.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK