Duurzaam ondernemen niet nadelig voor investeringsdoelstellingen

Nieuws | de redactie
26 februari 2007 | Financiële markten en bedrijfsmanagers zien weliswaar steeds vaker het belang in van ‘duurzaam beleggen’ en ‘duurzaam ondernemen’, maar plaatsen daarbij ook kanttekeningen. Zo wordt er getwijfeld aan de geldigheid van de financiële onderbouwingen van deze concepten. Aan de hand van zes empirische studies onderzocht Jeroen Derwall (EUR) de economische meerwaarde van de twee begrippen sociaal verantwoord investeren en sociaal verantwoord ondernemen.

Hij ontdekte dat het opnemen van criteria van duurzaam ondernemen in de bedrijfsvoering de investeringsdoelstellingen niet negatief beïnvloeden. Derwall verdedigt zijn proefschrift The economic virtues of SRI and CSR op donderdag 1 maart 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De empirische studies richten zich op vragen die relevant zijn voor zowel beleggers in ondernemingen als de ondernemingen zelf. Welke consequenties – in termen van beleggingsrendement en – risico – heeft een beleid dat informatie op het gebied van duurzaamheid meeweegt in beleggingsbeslissingen? Hoe manifesteert duurzaam ondernemen zich in traditionele financiële maatstaven, zoals bijvoorbeeld winst en marktwaardering? Zijn financiële markten in staat de waarde van duurzaam ondernemen correct in te schatten, of bestaan er mogelijkheden voor beleggers om “mispricing” van duurzaamheidsinformatie uit te buiten? Onderzoek naar duurzame beleggingsfondsen en portefeuilles geeft aan dat duurzaam beleggen niet ten nadele komt van beleggingsprestaties en dat informatie omtrent de “eco-efficiency” van bedrijven nuttig kan zijn voor beleggers in hun zoektocht naar de optimale rendement/risico verhouding. Verder geven empirische resultaten dat criteria waarmee de duurzaamheid van bedrijven veelal wordt gemeten, zoals prestaties op het gebied van milieu and human capital management, significante associaties vertonen met traditionele bedrijfsprestatiemaatstaven.

Het onderzoek van Jeroen Derwall is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) , de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van RSM Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen. Aan ERIM zijn ruim 250 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK