Eerste teksten John Locke digitaal

Nieuws | de redactie
27 februari 2007 | In het kader van het Digital Locke Project is een tekstkritische editie gemaakt van de werken van de Britse filosoof John Locke (1632-1704). De eerste teksten zijn nu online toegankelijk. De hele editie zal zowel op het internet als in gedrukte vorm gepubliceerd worden.

Het Digital Locke Project is NWO- gesubsidieerd en heeft als doel een digitale editie te maken van de werken van John Locke.

De online editie presenteert de tekst in twee weergaven, de diplomatische tekst en de genormaliseerde versie van de tekst. In de diplomatische tekst staan alle verschillen aangegeven met andere versies van dezelfde tekst, zoals doorhalingen en toevoegingen. Ook kan er een toelichtend commentaar in de tekst staan van de onderzoekers. In de genormaliseerde versie is de tekst ‘schoon’ en staat commentaar zoveel mogelijk in voetnoten aangegeven. De gebruiker kan een tekst selecteren en sectie voor sectie doorbladeren. Door de genormaliseerde tekst en diplomatische versie in één weergave te tonen, is het zeer eenvoudig een keuze te maken tussen beide weergaven, eventueel te switchen en met elkaar te vergelijken.

Zoekmachine
Een groot voordeel van een digitale online editie is de doorzoekbaarheid van de tekst. Voor het project is een uitgebreide zoekmachine gemaakt. Hiermee is het niet alleen mogelijk op woorden in de gehele tekst te zoeken, maar kan ook gezocht worden in doorhalingen, toevoegingen of annotaties.

John Locke
De Britse filosoof John Locke (1632-1704) is een van de grootste denkers van de vroegmoderne geschiedenis. Zijn taalfilosofische en politieke ideeën hebben een diepgaande invloed gehad op het filosofische debat en strekt zich uit tot op de dag van vandaag. Bijna alle manuscripten van Locke zijn herontdekt en worden gebruikt voor de definitieve teksteditie van zijn werk: de prestigieuze ‘Clarendon Edition of the Works of John Locke’.

Het Digital Locke Project wordt uitgevoerd door Paul Schuurman (Erasmus Universiteit Rotterdam), G.A.J. Rogers (Keele University, U.K.), Ivo Geradts (TAT Zetwerk), Caspar Treijtel en Renze Brandsma (Digitaal Productiecentrum, Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam). Het project wordt mede ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


Voor de teksten van John Locke zie www.digitallockeproject.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK