Eind aan vechtcultuur na ‘hbo-fraude’

Nieuws | de redactie
26 februari 2007 | Zes jaar na de zogeheten ‘hbo-fraude' onthulling, zware procedures en beschuldigingen over onjuist gebruik van bekostigingsregels erkent OCW dat bijna 80 miljoen € van de 108 mln aan volgens haar onterecht gegeven middelen nog steeds niet teruggevorderd kon worden. €3,3 miljoen heeft OCW al definitief op moeten geven. "Voor €76.137.853 wordt momenteel nog geprocedeerd bij de bezwaarschriftencommissie, bij de rechtbank of bij de Raad van State."


Weinig ontsnapping
Het inwerkdossier voor minister Plasterk geeft hem aan dat hij weinig ontsnappingsroutes zal kennen uit een financieel debacle: “De Tweede Kamer heeft een beroep gedaan op de staatssecretaris [Rutte] om via een bestuurlijke oplossing de juridische procedures zo snel mogelijk te beëindigen en het dossier te sluiten”. Ook wil men een eind aan de ‘vechtcultuur’ met het hbo en de doodlopende weg dat OCW al “tot 5 maal toe genoodzaakt” was tot bij de Raad van State door te gaan en dit met zo weinig resultaat.

Acieplannen werken
De harde lijn van het hbo tegen de fraude-beschuldigingen, in combinatie met hun actieplannen om pijnpunten weg te nemen heeft gewerkt, erkennen de ambtenaren dan ook, “aangezien de actieplannen uitwijzen dat ook de instellingen lering hebben getrokken uit hun ervaringen met het dossier-Rekenschap”.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK