Eredoctoraat voor prof. David Reinhoudt

Nieuws | de redactie
27 februari 2007 | Prof. David Reinhoudt, hoogleraar Supramoleculaire Chemie aan de Universiteit Twente, ontvangt een eredoctoraat van de Universitá degli Studi di Parma in Italië. Reinhoudt, tot voor kort ook wetenschappelijk directeur van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, wordt internationaal geroemd vanwege zijn bijdrage aan de supramoleculaire chemie en nanotechnologie.Reinhoudt krijgt het eredoctoraat later dit jaar uit handen van zijn erepromotor, prof. Rocco Ungaro. De Universiteit van Parma is één van de oudste universiteiten ter wereld, de historie reikt terug tot de 11de eeuw. De groep van Ungaro staat hoog aangeschreven, aldus Reinhoudt in een reactie: “Ik vind het dus een grote eer om juist uit Parma een eredoctoraat te mogen ontvangen.” Met de groep van Ungaro werkt Reinhoudt al meer dan 25 jaar samen, gezamenlijk hebben de hoogleraren zo’n 75 wetenschappelijke publicaties het licht doen zien en er is altijd veel uitwisseling geweest van promovendi en afstudeerders.

Op een deel van Reinhoudt’s vakgebied, de chemie van calixarenen, heeft de Italiaanse groep een goede naam opgebouwd. Calixarenen zijn moleculen die zodanig zijn geconstrueerd –als een soort ‘vaas’- dat ze specifieke andere moleculen kunnen invangen. In Europees verband is bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om uit radioactief afval de meest schadelijke elementen te scheiden en opnieuw te gebruiken door ze te laten vangen door calixarenen. Een andere mogelijke toepassing ligt in ‘moleculaire geheugens’, waarbij een door een calixareen ingevangen molecuul twee geheugenstanden kan aannemen.

Het eredoctoraat wordt in Parma uitgereikt, op een nader te bepalen datum.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK