EU stimuleert emancipatie in wetenschap

Nieuws | de redactie
16 februari 2007 | De IDEA League, het netwerk van vijf grote Europese technische universiteiten, heeft van de Europese Commissie € 500.000 ontvangen voor een programma om vrouwen in de wetenschap te stimuleren. Het programma TANDEMplus biedt onderzoeksters die enkele jaren geleden gepromoveerd zijn, trainingen, netwerkbijeenkomsten en een mentor aan. Het programma richt zich met name op de persoonlijke ontwikkeling van vrouwen die een carrière in de wetenschap overwegen.

Per universiteit zullen vier vrouwen geselecteerd worden om deel te nemen aan het programma. Samen zullen ze trainingen volgen op het gebied van onder meer carrièreplanning, leiding geven, management en netwerken. Daarnaast worden per universiteit netwerkbijeenkomsten georganiseerd waarvoor ook mensen van buiten het programma uitgenodigd worden. Ten slotte krijgt elke deelneemster een mentor, die meestal verbonden zal zijn aan een van de andere IDEA League-universiteiten. Komend voorjaar zullen de deelnemers aan het programma geselecteerd worden.

“De TU Delft probeert vrouwelijke wetenschappers te stimuleren om voor een loopbaan in de technische wetenschappen te kiezen en die vrouwen ook te behouden”, zegt drs. Paul Rullmann, vice- voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft. “Mede daardoor hebben we het aantal vrouwelijke hoogleraren in de laatste jaren zien groeien tot 17. Een aantal van hen heeft een Antoni van Leeuwenhoekleerstoel. Deze leerstoelen zijn opgezet om getalenteerde wetenschappers op gebieden waar geen reguliere leerstoel vrij is toch een aantrekkelijk loopbaanperspectief aan te bieden. Ook is er binnen de TU Delft een netwerk van vrouwelijke wetenschappers opgericht dat vrouwen stimuleert om een hoge wetenschappelijke positie na te streven en dat ook trainingen organiseert.

Het programma van de IDEA-League, TANDEMplus, is opgezet naar het model van het TANDEM- programma dat al langer succesvol is als samenwerkingsverband tussen een aantal universiteiten in Duitsland, waaronder de RWTH in Aken. De RWTH Aachen is dan ook de penvoerder van het project. Naast de TU Delft, participeren Imperial College London en de ETH Zürich.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK