‘Goed dat Van der Hoeven naar EZ gaat’

Nieuws | de redactie
19 februari 2007 | De overheid moet de wetenschap niet te veel willen sturen, zo vindt Tweede Kamerlid Cisca Joldersma (CDA). Die terughoudendheid ziet ze wel bij OCW, maar veel minder bij EZ. “Daarom is het goed dat Maria van der Hoeven van OCW naar EZ gaat, zodat ze de cultuurverschillen kan helpen overbruggen”.
HO-woordvoerder Cisca Joldersma (CDA) vindt dat de overheid de wetenschap niet te veel moet sturen. Programmatisch onderzoek als van het Innovatieplatform heeft onder wetenschappers een mentaliteitsverandering in de hand gewerkt die ten koste gaat van het zuiver wetenschappelijke onderzoek. Daarom is het tijd voor een “nieuwe balans tussen de sturing van innovatie en wetenschap”.

Dit zei Joldersma op het nieuwjaarssymposium van het Nederlands Gesprekscentrum en de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Het symposium was gewijd aan de vraag in hoeverre innovatie gestuurd kan worden.

Joldersma: “Op zichzelf is er niets mis met programmatisch onderzoek als van het Innovatieplatform. Probleem is echter dat het bij onderzoekers leidt tot een verkeerde mentaliteit. Te vaak komt het tegenwoordig voor dat wetenschappers denken: als ik mijn onderzoeksvoorstel nu een kwartslag draai, dan krijg ik er misschien wel geld voor. Dat is onwenselijk: wetenschap moet zich niet willen laten sturen door de overheid”. Op dat punt past de overheid ook terughoudendheid ten aanzien van wetenschapsbeleid. Die terughoudendheid ziet ze wel bij OCW, maar veel minder bij EZ. “Daarom is het goed dat Maria Van der Hoeven van OCW naar EZ gaat, zodat ze de cultuurverschillen kan helpen overbruggen”.

Op de vraag van ScienceGuide, wat de nieuwe minister van OCW op dit punt moet doen, reageerde Joldersma door te zeggen dat de Kamer nu aan zet is. “Om te beginnen moet de Kamer maar eens rustig gaan kijken wat er op dit punt aan de hand is, en wat beter kan. Ik heb zelf in de TBS-commissie gezeten, en dat vond ik een heel prettige manier van werken”. In ieder geval vindt Joldersma het niet goed dat er zoveel wetenschappelijke coördinatoren zijn, en zelfs “coördinatoren van coördinatoren”. Een Science System Assessment van de Nederlandse wetenschap zoals van het Rathenau Instituut is voor haar een voorbeeld van dergelijke onnodige coördinatie. Verder lijkt het haar goed onderzoeksgeld te koppelen aan onderzoekers in plaats van instellingen, zodat de onderzoeker zelf kan kiezen bij welke instelling hij gaat werken.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK