Harvard krijgt eerste vrouwelijke president

Nieuws | de redactie
12 februari 2007 | Na 371 jaar is Harvard zo ver. Professor Drew Gilpin Faust wordt als eerste vrouw president van de hoogste gerankte universiteit ter wereld. Na de déconfiture van Larry Summers en het interimbewind van icoon Derek Bok treedt zij per 1 juli aan. "I hope that my own appointment can be one symbol of an opening of opportunities that would have been inconceivable even a generation ago," zei Faust enkele uren geleden en voegde daar expliciet aan toe: "I'm not the woman president of Harvard, I'm the president of Harvard."

Faust is decaan van Radcliffe Institute for Advanced Study, dat door Harvard in een fusie recent was opgeslokt. Uitzonderlijk is ook dat zij de eerste president sinds 1672 is zonder een degree van Harvard zelf.

Faust is een befaamd kenner van de Amerikaanse Burgeroorlog en komt uit de in die oorlogsjaren heftig omstreden Shenandoah vallei in Virginia, alwaar deze jaren van ’the War between the States’ nog zeer leven in de tradities en zuidelijke folklore. “Shapers of Southern History: Autobiographical Reflections,” haar boek over haar eigen Werdegang als jonge vrouw in die zuidelijke wereld, vertelt onder meer hoe zij tegen de klassieke verwachtingspartronen van meisjes op bokste, maar ook tegen de relaties met de zwarte medemens die nog weinig veranderd waren sinds de nasleep van de Burgeroorlog. “I was the rebel who did not just march for civil rights and against the Vietnam War but who fought endlessly with my mother, refusing to accept her insistence that ’this is a man’s world, sweetie, and the sooner you learn that, the better off you’ll be.”

De benoeming was in het diepste geheim voorbereid en de professor had dan ook een mededeling voor haar studenten in de cursus over de Civil War and reconstruction: “Tell my students I will be prepared for class tomorrow.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK