HO-docent wil graag lang door

Nieuws | de redactie
7 februari 2007 | Maar een vijfde van de werknemers wil doorwerken tot 65. Ongeveer 40% zegt hiertoe wel in staat te zijn. Thuissituatie, gezondheid en werkdruk bepalen of werknemers door willen werken tot hun AOW. Voor het nieuwe kabinet is dit gegeven zeer relevant, gezien de afspraken rond de oudedagvoorziening. De sterkste voorspellers van ‘door willen werken’ zijn alleenstaand-zijn, een goede gezondheidstoestand, niet al te hoge werkdruk en goede arbeidsvoorwaarden. Docenten (vooral in het hoger onderwijs), geneeskundigen, agrariërs, vakspecialisten en leidinggevenden willen vooral langer doorwerken.


Werknemers zonder partner willen vaker (25%) doorwerken dan die mét een partner (19%). En van de werknemers met een uitstekende gezondheid wil ook 27% langer doorwerken, terwijl van de werknemers met een matige of slechte gezondheid slechts 18% wil doorwerken. De inhoud van het werk speelt zeker ook een rol in het wel of niet door willen werken. Van de werknemers die onder grote werkdruk werken wil 18% doorwerken, van degene bij wie de werkdruk redelijk is, wil 24% doorwerken. Van de werknemers die tevreden zijn over hun arbeidsvoorwaarden wil 31% doorwerken, van hun ‘tegenpolen’ wil slechts 19% dit.

Veel werknemers – vooral de jongeren – weten nog niet goed of ze wel of niet willen doorwerken tot hun 65ste jaar. Naarmate mensen wat ouder worden, neemt de wil tot doorwerken af. Maar bij de werkende 60-plussers valt te zien dat die juist wel door willen werken tot hun 65ste jaar. Deze resultaten bieden bedrijven aanknopingspunten om medewerkers te motiveren langer door te werken. Bedrijven kunnen de gezondheid van hun werknemers bijvoorbeeld beïnvloeden door het aanbieden van gezonde werkomstandigheden. Daarnaast zullen bedrijven die moeite hebben om werknemers vast te houden, niet alleen naar de loonhoogte moeten kijken, maar ook naar mogelijkheden moeten zoeken om zwaar, afmattend en saai werk te beperken.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2005, die is afgenomen onder ruim 23.000 Nederlandse werknemers door TNO en CBS.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK