HO-docent wil graag lang door
Werknemers zonder partner willen vaker (25%) doorwerken dan die mét een partner (19%). En van de werknemers met een uitstekende gezondheid wil ook 27% langer doorwerken, terwijl van de werknemers met een matige of slechte gezondheid slechts 18% wil doorwerken. De inhoud van het werk speelt zeker ook een rol in het wel of niet door willen werken. Van de werknemers die onder grote werkdruk werken wil 18% doorwerken, van degene bij wie de werkdruk redelijk is, wil 24% doorwerken. Van de werknemers die tevreden zijn over hun arbeidsvoorwaarden wil 31% doorwerken, van hun ‘tegenpolen’ wil slechts 19% dit.
Veel werknemers – vooral de jongeren – weten nog niet goed of ze wel of niet willen doorwerken tot hun 65ste jaar. Naarmate mensen wat ouder worden, neemt de wil tot doorwerken af. Maar bij de werkende 60-plussers valt te zien dat die juist wel door willen werken tot hun 65ste jaar. Deze resultaten bieden bedrijven aanknopingspunten om medewerkers te motiveren langer door te werken. Bedrijven kunnen de gezondheid van hun werknemers bijvoorbeeld beïnvloeden door het aanbieden van gezonde werkomstandigheden. Daarnaast zullen bedrijven die moeite hebben om werknemers vast te houden, niet alleen naar de loonhoogte moeten kijken, maar ook naar mogelijkheden moeten zoeken om zwaar, afmattend en saai werk te beperken.
Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2005, die is afgenomen onder ruim 23.000 Nederlandse werknemers door TNO en CBS.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap