Inspiratie

Nieuws | de redactie
28 februari 2007 | Op de VSNU-manifestatie TalentRijk van 2 maart laten inspiratoren van onderwijs en verrassende onderzoekers zien wat hen drijft. De bijeenkomst wordt gehouden in de Rolzaal op het Binnenhof. Op ScienceGuide geven Kamerlid Cisca Joldersma en hoogleraar Robbert Dijkgraaf een kick-off voor de discussie.Cisca Joldersma, die voor het CDA in de Tweede Kamer woordvoerder wetenschapsbeleid is, waarschuwt Plasterk alvast dat hij niet mag breken met Van der Hoevens wetenschapsbeleid: “Het zogenaamde ongebonden en zuiver wetenschappelijk onderzoek moet zich niet inhoudelijk willen laten sturen door een overheid. Het zou te gek voor woorden zijn als met het aantreden van een nieuwe minister van wetenschapsbeleid ook een ander inhoudelijk stempel zou worden gedrukt op wetenschapsontwikkelingen”. Lees hier haar betoog

Universiteitshoogleraar Robbert Dijkgraaf (UvA) betoogt dat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan, dat ze niet meer gecontroleerd kunnen worden door de overheid. De enige manier om technologische ontwikkelingen te kunnen sturen, is met behulp van technologie zelf:   “In plaats van ontwikkelingen krampachtig te stoppen moeten maatschappij en politiek juist actief betrokken worden bij technologie. Omgekeerd moet technologie een cruciale rol spelen bij regelgeving en ontwerp van de samenleving. Maar dat vereist wederzijds begrip. Onderwijs speelt een cruciale rol in en je kunt daarmee niet vroeg genoeg beginnen”. Lees hier zijn verhaal.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK