Intelligent it-netwerk in de maak
SIRENE wil bouwen aan een tweede generatie grids, gebaseerd op een eenvoudige toegang tot het grid voor alle wetenschappelijk disciplines die daar gebruik van willen maken, ondersteund door de meest geavanceerde netwerktechnieken die momenteel beschikbaar zijn. Nederland loopt in de wereld voorop als het gaat om geavanceerde netwerktechnieken, die gebruik maken van de verschillende lichtpaden die via een glasvezelnetwerk kunnen worden opgezet. SIRENE hoopt en verwacht de gebruiksmogelijkheden voor gridinfrastructuren voor alle onderzoeksdisciplines te kunnen vergroten door een breder aanbod en speciale aandacht voor de menselijke interactiekant. Dit laatste betreft vooral een laagdrempelige en intuïtieve wijze van toegang verlenen.
SIRENE is geen project, maar de uitdrukking van de politieke wens gezamenlijk te bouwen aan een geavanceerde ICT-infrastructuur ter ondersteuning van het wetenschappelijk onderzoek. Naast Nederland nemen Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland deel aan de samenwerking.
Het principe van een grid is een intelligent softwarenetwerk (middleware) dat de toegang voor gebruikers tot allerlei computervoorzieningen vergemakkelijkt. Voorzieningen kunnen zijn instituutsclusters, individuele computers, nationale supercomputers, grote dataopslagvoorzieningen en andere bijzondere researchfaciliteiten die op afstand (via het internet) toegankelijk zijn. De toegang tot deze systemen en de onderlinge koppeling ervan zorgt ervoor dat alle beschikbare capaciteit efficiënter kan worden gebruikt, dat rekenwerk kan worden verdeeld over meer computers, en dat naar behoefte extra opslagcapaciteit kan worden gebruikt. Hoe groter en transparanter een grid is, des te meer bijzondere voorzieningen zullen er deel van uitmaken en des te eenvoudiger zal de samenwerking zijn tussen verschillende groepen, over disciplines en landsgrenzen heen.
Aanleiding voor SIRENE is dat grids een steeds belangrijker technologisch hulpmiddel worden voor wetenschap en onderzoek. Grids maken internationale wetenschappelijke vooruitgang mogelijk die voorheen ondenkbaar was of trager verliep. In tegenstelling tot grote landen, die binnen hun eigen grenzen grids kunnen realiseren waarin zich in principe alle voorzieningen kunnen bevinden, zullen kleinere landen dat alleen door nauwe samenwerking kunnen bereiken.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’
