Meer democratie voor Balkan-studenten

Nieuws | de redactie
15 februari 2007 | In Moldavië vond dezer dagen het eerste internationale studenten symposium 'Together towards a Democratic Student Representation' plaats, mede mogelijk dankzij de studenten van de SOLID werkgroep van de LSVb. Studenten inspraak in Moldavië is sterk in ontwikkeling; enkele universiteiten hebben inmiddels een studentenraad en momenteel wordt een landelijke raad opgezet. De Moldavische studenten zijn erg gemotiveerd om het hoger onderwijs te verbeteren maar ze moeten daarbij wel serieus gehoord worden door hun universiteit en het Ministerie van Onderwijs. Bovendien hebben de studenten behoefte aan training en het uitwisselen van ervaringen om hun capaciteiten in studenteninspraak te ontwikkelen. Het symposium 'Together Towards a Democratic Student Representation' was bedoeld om deze studenten bij elkaar te krijgen en en ervaringen uit te wisselen. De workshops en de conferentie werden daarom niet alleen bijgewoond door Nederlandse en Moldavische studenten, maar ook dooDe Nederlandse studenten gaven workshops over onder andere democratie, onderwijskwaliteit en de rechtspositie van studenten. Via interactieve methoden werden discussies op gang gebracht en kennis gedeeld. Het symposium werd afgesloten met een conferentie, waarbij ook belangrijke besluitvormers zoals de staatssecretaris van onderwijs en jeugdzaken en een conrector vertegenwoordigd waren. In een resolutie vroegen de Moldavische studenten om wettelijke erkenning van studentenraden, een verbeterde toegang tot informatie en het bevorderen van de mobiliteit voor studenten in Moldavië om hen op te leiden met brede perspectieven en internationale ervaringen.

Helaas miste tijdens het symposium de vertegenwoordiging van studenten uit Transnistrië. Hoewel deze studenten waren uitgenodigd, weigerde de rector van de universiteit in Tiraspol de studenten permissie te geven om deel te nemen aan het symposium. Er heerst al jaren een politiek conflict tussen Transnistrië, een oostelijk provincie van Moldavië, en de autoriteiten in Chisinau. Studenten en jongeren zijn hier het slachtoffer van. Terwijl de rest van Moldavië zich ontwikkelt als een democratisch Europees land richt Transnistrië zich op Rusland. Gonne Beekman, voorzitter van de werkgroep SOLID is bezorgd over de situatie van studenten in Transnistrië: “Democratische vertegenwoordiging van studenten in het hoger onderwijs wordt de kop ingedrukt, juist in een gebied waar onderwijskwaliteit onder de maat is en studenten niet de kans krijgen vrijuit hun mening te geven. “

Het samenwerkingsproject tussen de werkgroep SOLID en Moldavische studentenorganisaties is een meerjarenplan ter ondersteuning van de studentenbelangen in Moldavië. Eerdere activiteiten waren een werkbezoek van de SOLID werkgroep in november 2005 en juli 2006 en een uitwisselingsweek voor Moldavische studenten in april 2006 in Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door Matra, FNV Mondiaal en Oxfam Novib.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK